"KAN GÖRA BRA". I den nya Ica-reklamen presenteras funktionshindrade Jerry, butikens nya praktikant. Mats Melin från Glada Hudik-teatern spelar Jerry: "Jag vet inte riktigt vilka reaktioner som kan komma, men jag tror att den kan göra något bra", säger han. Foto: ICA SPELAR PÅ FÖRDOMAR.
"KAN GÖRA BRA". I den nya Ica-reklamen presenteras funktionshindrade Jerry, butikens nya praktikant. Mats Melin från Glada Hudik-teatern spelar Jerry: "Jag vet inte riktigt vilka reaktioner som kan komma, men jag tror att den kan göra något bra", säger han. Foto: ICA SPELAR PÅ FÖRDOMAR.

Nya reklamfilmen väcker debatt: "Jag tror den kan göra något bra"

Publicerad
Uppdaterad
Här möter en förvånad Ulf och de andra i Ica-butiken den nya praktikanten, funktionshindrade Jerry.
Syftet med reklamfilmen är att spela på de fördomar som finns - och väcka debatt.
- Jag tror den kan göra något bra, säger Mats Melin, som spelar Jerry i filmen.

I Icas nya reklamfilm presenterar Stig en ny medarbetare för de andra. Chockade möter de utvecklingsstörda Jerry, spelad av Mats Melin från Glada Hudik-teatern.
- Alla ska få plats i samhället och vi vill lyfta fram de fördomar som många kanske känner. Det är det den första filmen handlar om, sedan kommer en fortsättning i nästa film. Vissa tycker att det är jättebra och andra undrar vad det är för något, säger Magnus Wikner, marknadschef på Ica Sverige.
FUB, Förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, har själva varit med och drivit på filmen.

Uppmanar till anställning

- Vi har varit med och agerat för att det här skulle bli till. Vi har ett samarbete med Ica som nu uppmanar sina föreståndare att anställa personer med utvecklingsstörning, säger Anna-Lena Krook, förbundsordförande, och fortsätter:
- Vi tycker att det här är jättebra som ett led i att förändra attityder och värderingar. Ungefär som med "En annan del av Köping".
Även Mats Melin tycker att filmen är bra.
- Det var roligt att jobba med de andra. Jag sa ja på en gång. Jag såg den i går och den var bra. Jag vet inte riktigt vilka reaktioner som kan komma, men jag tror att den kan göra något bra, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag