Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya regler för nationella prov efter läckorna

Skolverket inför nya regler för nationella prov efter läckorna. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Flera gånger under våren har nationella prov i engelska och matematik för gymnasieelever spridits på sociala medier. Skolverket anser att situationen är "ohållbar" och ändrar flera rutiner redan till höstens prov.

Det är i huvudsak skolornas ansvar att se till att proven hanteras korrekt, men Skolverket skriver: "När vi gång på gång ser konsekvenser av att det brister ute i skolorna måste vi agera".

– Redan inför vårterminens prov har vi agerat, men de åtgärder vi vidtog då har inte räckt till. Då måste vi självklart fortsätta, säger Anders Boman, chef på Skolverkets provenhet, till TT.

Skolverket presenterar åtgärder för att minska risken för de nationella proven

Skolverket presenterar ett antal åtgärder för att minska risken att provet sprids. Facit ska tidigast levereras på provdatum eller dagen efter, även proven skickas ut närmare provdatum. Bara i undantagsfall får provförpackningarna öppnas tidigare än provtillfället. Så snart som möjligt ska föreskrifterna ändras så att provet börjar senast klockan 9 på aktuell provdag. Kraven på skolhuvudmännen ska också skärpas ytterligare.

Anders Boman tror att det kommer att krävas ännu mer.

– Detta tror jag inte är det sista vi kommer att göra. Jag tror att vi kontinuerligt behöver fortsätta att tänka kring de här provens legitimitet och hur de ska genomföras fram till år 2022 då proven digitaliseras.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!