Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya regler efter bråk och hot på biblioteken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Flera bibliotek har tillfälligt behövt stänga efter oroligheter.
Foto: Johan Carlen
Nu införs tydligare trivselregler på Stockholms bibliotek.
Foto: Johan Carlen

Flera bibliotek i Stockholms län har drabbats av bråk, hot och trakasserier.

Nu införs tydligare trivselregler på biblioteken.

– Men trivselreglerna räcker inte. Det är bara en del i vårt trygghetsskapande arbete, säger Anna Wåglund, kommunikationschef på Stockholms stadsbibliotek.

Efter oroligheter, polisingripanden och förkortade öppettider på flera bibliotek i Stockholms län det senaste året införs tydligare trivselregler på Stockholms totalt 40 bibliotek.

– Bibliotek ska vara en trygg plats. Det finns en hel del problem med ordningsstörningar på biblioteken och vi jobbar mycket med att få tryggare platser. Då och då har vi tillfälligt tvingats stänga bibliotek och det är naturligtvis alltid allvarligt, säger Anna Wåglund.

Samarbete med polis och skolor

I de nya reglerna står det att biblioteket är en offentlig plats för alla och att personal och besökare ska bemötas med respekt. Varje bibliotek har också delats in i olika tystnadszoner som kan variera mellan de olika biblioteken. De kan även ha fler lokala trivselregler.

– Trivselreglerna är en del i ett större arbete för tryggare platser. Vi jobbar också med samarbeten, exempelvis med stadsdelar, polis och skolor. Vi har handledning för personal, anmäler alla incidenter i vårt riskhanteringssystem och har en säkerhetsansvarig som jobbar med frågorna hela tiden, säger Anna Wåglund.

Reglerna ska följas upp

Vad händer om man bryter mot reglerna?

– Om man bryter mot trivselreglerna så vidtar vi åtgärder, med början i en tillsägelse. Behöver vi kalla på vakt så gör vi det. Vi kommer följa upp det här och se om det kommer att fungera.

Några händelser på bibliotek i Stockholms län

8 juni 2015

Hässelby villastads bibliotek vid Åkermyntans centrum öppnar upp hela eftermiddagar igen efter att i en månad hållit stängt den tiden på grund av ungdomsgäng som vält saker, skräpat ner, kastat böcker och varit hotfulla. Framöver ska väktare vara på plats varje dag, skriver Stockholm Direkt.

1 december 2015

Biblioteket i Årsta centrum stänger tidigare efter att ungdomsgäng i flera veckor kastat böcker, läskburkar, stört ordning och trakasserat personalen. Polis är på plats och dagen därpå har biblioteket under en månad dagligen en vakt för att öka tryggheten, skriver Mitt i Stockholm.

14 mars 2016

Biblioteket i Bredäng öppnar igen med väktare på plats efter att ha varit stängt i nästan två veckor, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. Då har högstadieungdomar tidigare kastat böcker, varit högljudda och stökiga.

23 mars 2016

Sedan 1,5 månad har biblioteket i Vallentuna väktare dagligen, skriver Stockholm Direkt. Detta efter att biblioteket sedan hösten 2015 haft problem med ungdomar som skurit sönder möbler, spelat musik och stört ordningen.

7 december 2016

Efter flera veckors bråk på biblioteket i Årsta centrum ger sig ett ungdomsgäng på en väktare på biblioteket. Polis tillkallas och biblioteket håller stängt dagen därpå. Veckan innan har man haft möte med polisen, socialen, fältassistenter och skola för att identifiera ungdomarna, skriver Stockholm Direkt.

8 december 2016

Ett bibliotek vid Nymärstakulle i Märsta drabbas av skadegörelse då två ungdomar i 15-årsåldern stör ordningen och kastar möbler omkring sig, skriver Sigtunabygden. Väktare och polis kommer till platsen och ungdomarna lugnar ner sig.

Så är de nya biblioteksreglerna

Bibliotekens nya trivselregler

"Biblioteket är en plats för språk och berättelser, litteratur, bildning och demokrati. Biblioteket är en lugn plats som är till för alla. Här inne gäller: Respektera personal och besökare. Prata lågt. Var nykter och drogfri".

Bibliotekens nya zoner

Barnzon. Ungdomszon. Tyst zon. Kafézon.

Källa: Stockholms stadsbibliotek

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.