Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Protesterna i Kina växer – sprider sig till storstäder

Våldsamma demonstrationer mot regimen - historisk jämförelse med 1989
Demonstranter håller upp de tomma vita arken.
Foto: MARK R. CRISTINO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Protesterna i diktaturen Kina växer och har spridit sig till huvudstaden Peking och jättestaden Shanghai.

Människor går ut på gatorna för att visa sitt missnöje med de hårda covidrestriktionerna i landet, i vad som beskrivs som de största protesterna under Xi Jinpings tid vid makten.

Enligt BBC har en av deras journalister gripits och misshandlats.

– Vi har varken fått en ursäkt eller förklaring från de kinesiska myndigheterna, skriver BBC i ett uttalande. 

Massiva protester pågår just nu i den hårdföra kommunistdiktaturen Kina. Protesterna riktar sig framför allt mot landets mycket hårda corona-restriktioner. Landet är ett av få i världen som fortfarande praktiserar totala så kallade ”shut downs”, nedstängningar, när nya corona-fall dyker upp. 

Asienforskaren Magnus Fiskesjö reagerar på mängden material som läckt från protesterna – och tolkar det vi sett som ”toppen på ett isberg”, säger han till TV4 Nyheterna. 

– De kämpar nu från statens sida för att undertrycka protesterna och stoppa all spridning på sociala medier genom censur. Att så mycket material från protesterna läcker tyder på att det vi ser är toppen på ett isberg.

Spridits till flera städer

Under söndagen samlades demonstranter bland annat i megastaden Shanghai, där man under tystnad tände ljus, skriver Bloomberg

BBC rapporterar att protesterna också spridits till huvudstaden Peking. Demonstrationer har också ägt rum i ”mindre” städer, bland annat Wuhan.

BBC, som rapporterar från Shanghai, gick på söndagskvällen ut med ett uttalande om att en av deras journalister gripits. 

”BBC är extremt oroad över behandlingen av vår journalist Ed Lawrence, som greps och handfängslades i samband med bevakningen av protesterna i Shanghai”, säger BBC i ett skriftligt uttalande. 

”Han var frihetsberövad i flera timmar innan han släpptes. Under den tiden blev han slagen och sparkad av polisen. Detta hände när han arbetade som ackrediterad journalist”, fortsätter talespersonen.  

Enligt BBC har man inte fått någon förklaring eller ursäkt från de kinesiska myndigheterna. BBC uppger att poliserna som grep Ed Lawrence påstod att det var för hans ”eget välbefinnande” så att han inte skulle smittas av covid från de stora folkmassorna. 

Blankt papper ny protestmetod

Demonstranterna har listat ut en ny form av protest: ett blankt vit papper som hålls upp i luften, enligt nyhetsbyrån Reuters. Papperet har blivit ett sätt att visa sitt missnöje med regimen och uppges symbolisera regimens censur. Den som håller upp papperet riskerar inte att gripas och lagföras på samma sätt som den som håller upp ett tydligt budskap riktat mot regimen. 

Men protesterna riktas även mot regimen och ledaren Xi Jinping.
Foto: MARK R. CRISTINO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Aktivister på internet och i sociala medier visar sin solidaritet med demonstranterna genom att publicera tomma vita rutor eller foton på sig själva där de håller upp vita papper.

Men protesterna riktas inte endast mot corona-restriktionerna utan mot själva regimen och ledaren Xi Jinping.

– Xi Jinping, avgå! Kommunistpartiet, avgå! ska demonstranterna ha skanderat, enligt TT.

”Väldigt stark frustration”

Börje Ljunggren, tidigare svensk ambassadör i Kina, menar att anledningen till att protesterna brutit ut just nu är att nedstängningarna har ökat igen.

– Det här har pågått så länge, och har en närmast förlamande inverkan på mångmiljonstäder. Det finns en väldigt stark frustration, säger han till TT.

Under protesterna har också kritik mot regimen lyfts fram, och demonstranter har krävt att landets ledare Xi Jinping avgår.

– Det är de mest omfattande protesterna under Xi Jinpings år vid makten, säger Börje Ljunggren.

Börje Ljunggren säger att regimen har kommit till en ”återvändsgränd” genom nollpolitiken. Men det är samtidigt svårt att i nuläget se när ledningen kan tänka sig att lämna den, trots det stora motståndet.

– Man kan inte vänta sig att en regim som den i Kina överger sin politik bara, säger Börje Ljunggren.

Att protester skulle direkt utlösa en förändring är osannolikt. Det är inte så partiet fungerar. Nu är målet att återställa ordningen.

Censureras

På måndagsmorgonen verkar inlägg på sociala medier om demonstrationerna ha rensats bort och censurerats av myndigheterna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Sökorden ”Liangma River” och ”Ürümqi Road”, platser för protesterna i Peking och Shanghai, visar inga spår av protesterna på den kinesiska plattformen Weibo.

Videor på sjungande universitetsstudenter och demonstrationer i andra städer har också försvunnit från den populära appen Wechat och ersatts av ett meddelande om att inläggen rapporterats som ”känsligt innehåll”.

Ny protestvåg efter dödlig brand

Den nya protestvågen härrör ur den ilska som uppstod när ett tiotal personer avled i samband med en lägenhetsbrand. Flera menar att dödsfallen blev så många på grund av restriktionerna. Människor har varit isolerade i uppåt 100 dagar i den aktuella staden, Ürümqi i provinsen Xinjiang. Men myndigheterna nekar till att restriktionerna bidrog till dödsfallen.

Ytterligare händelser som väckt ilska – och som demonstranterna menar visar på restriktionernas orimlighet – är bland annat den kvinna som nekades inträde till ett sjukhus och fick missfall. Och en pojke som dog av gasförgiftning i samband med en nedstängning av en fastighet.


Stora protester i landet: ”Ned med Xi Jinping”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.