Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya protester väntas i Polen: ”Största hittills”

Protesterna i Polen har spridit sig bortom landets gränser.
Demonstranter i Warszawa vid ett tv-hus, under torsdagen. De protesterar mot tv-kanalen som de menar sysslar med propaganda.Foto: MARCIN WZIONTEK/SHUTTERSTOCK / MARCIN WZIONTEK/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Demonstanter vid parlamentet i Warszawa i veckan.Foto: ATTILA HUSEJNOW/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / ATTILA HUSEJNOW/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
Demonstationer under onsdagen.Foto: MARCIN WZIONTEK/SHUTTERSTOCK / MARCIN WZIONTEK/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
I tisdags strejkade många i Polen och gick ut på gatorna och protesterade.Foto: MARCIN WZIONTEK/SHUTTERSTOCK / MARCIN WZIONTEK/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Demonstationer mot abortlagen.Foto: MARCIN WZIONTEK/SHUTTERSTOCK / MARCIN WZIONTEK/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Ny lag i Polen stramar åt aborträtten ytterligare.

Under fredagen väntas ny massdemonstration – samtidigt som stödet runtom i världen växer, skriver Reuters. 

Demonstranter har attackerats efter rapporterar om vandalisering av katolska kyrkor. 

När den nya lagen träder i kraft blir aborter av skadade foster olagliga och som enda lagliga alternativ kvarstår då abort vid våldtäkt, eller om modern riskerar att dö.

Mot den bakgrunden har tusentals, framför allt kvinnor, tagit sig ut på gatorna i Polen för att vissa sitt missnöje mot nya lagen och mot ledande partiet, högerpartiet ”Lag och ordning”. 

Katolska kyrkor har vandaliserats, vilket resulterat i att demonstranter mötts av motattacker, skriver AFP. 

Landets premiärminister, Mateusz Morawiecki, har uppmanat demonstranterna att ställa in protesterna med hänvisning till pandemin. 

Nya stora protester i Polen

Men demonstranterna väntas trotsa uppmaningen under fredagen och enligt TT väntas de ”de största protesterna hittills”. Under onsdagen uppskattade polisen att totalt 430 000 människor demonstrerade på gatorna. 

Euronews rapporterar om opinionssiffror som visar att en majoritet av Polens befolkning är emot den nya lagen. Oppositionen väntas nu väcka misstroendeförklaring mot ”Lag och ordnings” ledare Jaroslaw Kaczynski. 

– Han häller bensin på en brand som han själv startade, säger Monika Wielichowska, oppositionsledamot enligt AP. 

Protesterna sprider sig över hela världen

Det ledande partiet, tillsammans med två samarbetspartier, har dock majoritet i parlamentet. 

Samtidigt som protester ägt rum på gatorna i Polen har missnöjet sträckt sig bortom Polens gränser. 

I veckan har tusentals personer tagit sig till polska ambassader i bland andra Stockholm, London, Chicago, Oslo och Bryssel, rapporterar Reuters. 

TV: Demonstrationer i Stockholm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.