Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya protester mot restriktioner i Kina

Tragisk film orsakar våldsamma protester i flera kinesiska städer.
Protest i Peking där demonstranterna håller upp tomma pappersark.
Foto: MARK R. CRISTINO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Poliser vid en demonstration i Peking.
Foto: MARK R. CRISTINO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Protester mot restriktioner i Kina.
Foto: AP / TT

Protester mot de hårda covidreglerna syns på allt fler håll i Kina. Samtidigt lyfts också kritik mot kommunistpartiet – och demonstranter kräver att ledaren Xi Jinping ska avgå.

– Xi Jinping, avgå! Kommunistpartiet, avgå!

Så löd slagorden i Shanghai, när polisen slog till mot hundratals demonstranter med våld och pepparspray. Några timmar senare samlades återigen hundratals människor i samma område, i vad som enligt ögonvittnen verkade vara en tyst protest.

Större demonstrationer på öppen gata är mycket ovanligt i den hårda diktaturen Kina, men på söndagen kom uppgifter om att hundratals människor samlats i mångmiljonstaden Wuhan för att demonstrera mot ”nollcovid”-linjen. Direktsändningar, som nyhetsbyrån AFP lokaliserat till de centrala delarna av staden, visar människor som skanderar och filmar på deras mobiltelefoner.

Demonstrationer på universitet

Det har även kommit rapporter om demonstrationer från universitet runtom i landet. Under natten demonstrerade studenter vid det anrika lärosäte i huvudstaden som på engelska heter Peking University. Och på morgonen samlades hundratals studerande vid Tsinghua-universitetet, uppger ett vittne, samtidigt som filmer sprids på sociala medier.

– Vid 11.30 började studenter hålla upp skyltar vid ingången till serveringen. Fler och fler anslöt sig. Nu är det 200 till 300 personer, säger vittnet.

Unga kvinnor rapporteras ha hållit upp tomma vita papperssidor – en symbol för censur. Demonstranter ska också ha ropat ”inga snabbtest, vi behöver mat” och ”nej till lockdown, ja till frihet”.

Tio döda i brand

Enligt listor som sprids på sociala medier har protester hållits på sammanlagt 50 universitet i Kina i helgen. Men uppgifterna är svåra att bekräfta på grund av censur.

Kina har som enda land i världen fortfarande en stenhård ”nollcovid”-linje, där alla smittofall leder till strikta nedstängningar.

En utlösande faktor till protesterna denna vecka var den lägenhetsbrand i staden Ürümqi i provinsen Xinjiang som krävde tio liv i torsdags. Många påstår att restriktionerna förvärrat lägenhetsbrandens konsekvenser. Ansvariga nekar dock till anklagelserna och säger att det inte fanns några hinder för boende att fly från byggnaden.

Här attackerar polisen ilskna arbetare i Kina

Slog ner demonstration vid fabrik i Zhengzhou.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.