Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

800 har gripits under demonstration i Moskva

Lubna El-Shanti rapporterar från plats
Aktivisten Ljubov Sobol grips av polis i centrala Moskva.Foto: DMITRY SEREBRYAKOV / AP TT NYHETSBYRÅN
En av demonstranterna grips av polis i Moskva.Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Polis bevakar demonstrationerna i Moskva.Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Omkring 800 personer har gripits i centrala Moskva i samband med nya protester i den ryska huvudstaden, enligt den oberoende observatörsgruppen OVD-info, rapporterar Reuters.

Den kända oppositionella aktivisten Ljubov Sobol är en av de gripna.

Samtidigt meddelar ryska myndigheterna att man utreder oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse för pengatvätt, skriver AFP.

Förra lördagen greps mer än 1 000 personer efter stora protester. Enligt en rysk domstol ska 88 personer vara kvar i förvar och 332 har bötfällts, skriver YLE.

Tusentals människor har i dag på nytt gått ut i protest och hittills har minst 800 gripits, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Anledningen till demonstrationerna är att oberoende kandidater har stoppats från att ställa upp valet till stadsfullmäktige i Moskva den 8 september.

Anses olagliga av myndigheterna

Demonstrationerna anses olagliga enligt ryska myndigheter.

Juristen Ljubov Sobol hungerstrejkar i protest mot detta och har uppmanat till demonstrationer under dagen, skriver Reuters. Hon är själv en av dem som inte får ställa upp i valet.

Ljubov Sobol greps innan dagens protester och kördes i väg från platsen.

Flera av de som grips under dessa protester riskerar fängelsestraff på uppemot 15 år för brottet ”massupplopp”, skriver TT.

Aleksej Navalnyj efter sin allergiska reaktion.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj greps och sattes i fängelse för en dryg vecka sedan. Han fördes senare till sjukhus efter en allergisk reaktion och misstänks ha förgiftats.

Under lördagen ska ryska myndigheter även ha inlett en granskning om misstänkt pengatvätt till ett värde motsvarande en miljard rubel, 148 miljoner kronor, av Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse, rapporterar AFP.

Under lördagen greps flera personer i Moskva efter protester

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.