Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya protester bland Gula västarna i Paris

Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: KAMIL ZIHNIOGLU / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

För nionde helgen i rad protesterar demonstranterna Gula västarna i Paris.

Bara timmar efter en stor gasexplosion som inträffade i centrala Paris på lördagsmorgonen samlades tusentals av Gula västarna för nya protester, rapporterar Reuters

I över två månader har rörelsen protesterat på gatorna i Paris. 

Under lördagen har Gula västarnas protester i den franska huvudstaden fortsatt.

Enligt Reuters finns ännu inga uppgifter om några större våldsamheter.

Vid niotiden på lördagsmorgonen inträffade en stor explosion på bottenvåningen av en byggnad på Rue de Trévise i Paris nionde arrondissement. Samlades nära olycksplatsen

Gula västarna samlades kort efter det i shoppingdistriktet Grands Boulevards, inte långt ifrån den del av staden där explosionen inträffade.

Rörelsen med de gula västarna tog fart efter missnöje över bland annat skattehöjningar för bensin och diesel i landet. 

Sedan protesterna börjat har minst tio personer dött. 

Inför dagens nionde akt, menade Gula västarna att revolutionen existerar i varje bankomatkort, skriver SVT.

 Demonstranterna vill väcka regeringens uppmärksamhet genom att tömma bankerna på kontanter. Syftet skulle vara att skapa en ny finanskris.

”Pengarna är er makt”

– Er makt, den är pengarna ni har på era konton, konstaterar Maxime Nicolle, som blivit en av Gula västarnas mediala företrädare, i en direktsänd video på Facebook.

– 70 procent av befolkningen som tar ut så mycket de kan från sina konton, det kommer att skapa problem tror jag.

Frågan är hur stor effekt en sådan aktion skulle kunna få. Flera ekonomiska experter, som Le Monde talat med, menar att ett antal faktorer står i vägen för den typen av framgång för rörelsen.

Till exempel har merparten av de franska bankomatkorten  en spärr på hur stora summor som kan tas ut vid ett och samma tillfälle (ofta kring 500 euro i veckan).◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.