Oscar Carl Olof ska Victoria och Daniels nyfödde son heta. Det avslöjade kungen under torsdagens konselj.Oscar Carl Olof ska Victoria och Daniels nyfödde son heta. Det avslöjade kungen under torsdagens konselj.

Oscar Carl Olof ska Victoria och Daniels nyfödde son heta. Det avslöjade kungen under torsdagens konselj.

Nya prinsen blir hertig av Skåne och kommer att döpas till Oscar Carl Olof. Tilltalsnamn blir Oscar. Foto: Kungahuset/PressbildNya prinsen blir hertig av Skåne och kommer att döpas till Oscar Carl Olof. Tilltalsnamn blir Oscar. Foto: Kungahuset/Pressbild
Nya prinsen blir hertig av Skåne och kommer att döpas till Oscar Carl Olof. Tilltalsnamn blir Oscar.  Foto: Kungahuset/Pressbild

Nya prinsens namn är Oscar Carl Olof

Publicerad

Nu har kungafamiljen samlats på Haga slott – för att tillbringa tid med nyfödde prins Oscar.

Kanske får storasyster Estelle då möjlighet att lämna över sin present till lillebror?

– Hon ville visa upp sina teckningar hon hade gjort, säger statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens.

Under dagen hölls en tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i slottskyrkan. Där välkomnades prins Oscar till världen, som föddes på onsdag kväll på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

När den var avslutad begav sig hela kungafamiljen hem till kronprinsessan Victoria och prins Oscar som befinner sig på Haga slott.

Där hoppas prinsessan Estelle kunna lämna över en liten present till sin lillebror. Hon hade nämligen förberett teckningar redan i morse när hon träffade sin lillebror för första gången.

– Hon ville visa upp sina teckningar hon hade gjort men Oscar sov så han kunde inte kika, berättade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens på torsdagen.

Hon var ganska besviken över att prins Oscar inte vaknat tidigare – så förhoppningsvis får prinsessan Estelle lämna över sina teckningar när familjen nu är samlad.

– Estelle var otroligt uppspelt. Hon tyckte dock att det var synd att prinsen sov och inte kunde hälsa, sa Löfven.

Kungen sjuk i influensa

Vid kvart över 11 på torsdagen lämnade kungen beskedet om vad den nyfödde prinsen så småningom ska döpas till Namnet blev Oscar Carl Olof – med tilltalsnamnet Oscar.

Oscar är ett traditionellt kungligt namn. Vi har haft kungar ur Bernadotte-ätten genom Oscar I och Oscar II under 1800- och tidigt 1900-tal.

Han delar också namn med pappa prins Daniel – vars fullständiga namn är Olof Daniel Westling Bernadotte.

– Jag har inte haft möjlighet att se prinsen än, men hoppas att få det senare under eftermiddagen, sa kungen på konseljen.

Kungen är nämligen sjuk i influensa, men hoppades att snart få träffa prins Oscar.

– Kanske genom en dörrspringa, sa kungen och rev ned skratt bland åhörarna.

Beskedet kom på en konselj på Kungliga slottet. Med på konseljen var delar av regeringen, däribland statsminister Stefan Löfven.

"Söta öron"

Kungen informerade också om att prins Oscar tilldelats hertigdömet Skåne.

Efter konseljen höll riksmarskalken Svante Lindqvist en presskonferens. Där berättade riksdagens talman Urban Ahlin att prins Oscar var "exceptionellt gullig".

– Det menar jag verkligen, sa han.

Överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke deltog också på presskonferensen och säger om prinsen:

Flera av kungafamiljens medlemmar kom till Haga slott i svarta Audibilar.Foto: Simon Hastegård

– Mörkt hår och väldigt fina drag. Söta öron, det brukar jag titta på.

Kungen: "Förunderligt"

Men konseljen inleddes i betydligt dystrare toner. Kungen talade om att prinsessan Birgittas make Johann Georg von Hohenzollern gick bort under gårdagen.

– Livet är förunderligt och livet går vidare. Det är fantastiskt. Nu har vi blivit välsignade med en ny prins och som vi alla kanske har hört talas om har Kronprinsessan nedkommit med en son i går 20.28, sa kungen.

Efter att konseljen har avslutats sköt Försvarsmakten salut vid 12.00. Man sköt 21 skott från Skeppsholmens salutstation i Stockholm, samt från salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag