Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya pressen på Löfven – V kräver plats i regeringen

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt håller med partikamraterna. "Vi är självklart ett parti som är redo att sitta i regeringen", säger han inför kvällens "Bara Politik" i Expressen TV.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Stefan Löfven stängde dörren för Vänsterpartiet efter valet 2014 – men hur blir det efter valet i höst?
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Tidigare S-ministern Björn Rosengren, som i kväll frågas ut i "Bara Politik", anser att det är allianspartierna som gett Vänsterpartiet det inflytande man har i dag.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Nya hotet mot statsminister Stefan Löfven: 

Varannan V-politiker svarar i Expressens stora enkätundersökning att partiet framöver bör ställa krav på regeringsmedverkan för att stödja en S-budget. 

– Vi är självklart ett parti som är redo att sitta i regeringen, svarar Vänsterledaren Jonas Sjöstedt – inför kvällens "Bara Politik" i Expressen TV, där partiets inflytande diskuteras. 

På Vänsterpartiets valvaka i september 2014 konstaterade partiledaren Jonas Sjöstedt: 

– Jag hoppas att jag kommer att vara en minister i den kommande regeringen men det är väljarna som avgör.

Dåvarande riksdagsledamoten Jens Holm fyllde i: 

– Vi borde kunna få sex ministerposter.

Dagen därpå stängde Stefan Löfven den dörren – och en besviken Vänsterledare konstaterade: 

– Jag tror Socialdemokraterna har gjort ett stort misstag, jag beklagar beslutet. Vi kommer att vara ett oppositionsparti gentemot regeringen Stefan Löfven.

Många uppgörelser med regeringen

Sedan dess har Vänsterpartiet gjort upp med regeringen om budget efter budget. 

Efter höstens uppgörelse konstaterade partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson: 

– Vänsterpartiets genomdrivna reformer för ett jämlikare Sverige har aldrig varit större i statsbudgeten. Närmare 12 miljarder kronor som utjämnar ekonomiska skillnader har vi fått igenom förslag för. Vi har pressat regeringen att börja göra det de rödgröna väljarna förväntar sig av den.


LÄS MER
V-politikerna sluter upp kring Sjöstedt 


I en stor enkät till förtroendevalda vänsterpartister i hela landet frågade Expressen i måndags: Bör Vänsterpartiet framöver ställa krav på regeringsmedverkan för att stödja en S-budget?

Sjöstedt: "V behövs i regeringen"

303 V-politiker hade vid lunchtid på onsdagen besvarat frågan – och av dem svarade 151 ja och 152 nej.  

Det ökar pressen på Jonas Sjöstedt att ställa nya krav på ministerposter inför valet i höst.

SE TIDIGARE AVSNITT Här ser du "Bara Politik" 


Själv säger Vänsterledaren i dag: 

– Vänsterpartiet skulle behövas i regeringsställning i Sverige. Vi har märkt under de gångna åren hur det är vi som kommer med reformer som ökar jämlikheten och rättvisan i vårt land. Det handlar om bättre stöd till ensamstående föräldrar, mer pengar till sjukvården och mer resurser till psykiatrin.

– Vi är redan med och styr i en stor del av landets kommuner och de senaste åren har vi visat att vi även är bra på att sköta Sveriges statsbudget. Vi är självklart ett parti som är redo att sitta i regeringen också.

Tidigare näringsministern och landshövdingen Björn Rosengren frågas ut i direktsändning i "Bara Politik" i kväll.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Björn Rosengren: "Alliansens ansvar"

Den tidigare näringsministern och landshövdingen Björn Rosengren, som frågas ut i Expressens politikmagasin "Bara Politik" i kväll, menar att de borgerliga partierna bär ansvaret för att Vänsterpartiet fått så stort inflytande. 

– Vänsterpartiet har fått precis det inflytande som Alliansen har givit dem genom att vägra samarbeta med Socialdemokraterna. Glöm inte bort att denna mandatperiod började med en gråtande Vänsterledare som ansåg sig sviken av Löfven. Det var Alliansen som fick Sjöstedt på gott humör igen.

På fredag samlas 225 ombud på Vänsterpartiets kongress i Karlstad, där den kommande valplattforumen är huvudnumret. Under lördagen väntas Jonas Sjöstedt bli omvald som partiledare. 

"Bara Politik" sänds i Expressen TV i kväll klockan 19.00. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.