Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya pengasmällen mot svenska energidrycken

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Energidrycken Celsius.
Flo Rida vann mot det svenska energidrycksmärket.
Foto: JOE CAVARETTA / AP TT NYHETSBYRÅN

Tidigare i januari dömdes det svenska energidrycksmärket Celsius till att betala 840 miljoner kronor i skadestånd till rapparen Flo Rida.

Nu kommer nästa smäll.

Energidrycken Celsius lanserades i Sverige 2009 och säljs nu även internationellt.

Nu uppges Celsius Holdings, Inc. vara tvungna att betala ersättning till personer som har köpt tillverkarens drycker, till följd av vilseledande marknadsföring, rapporterar tv-kanalen CBS.

Enligt den federala domstolen i New Yorks södra distrikt hävdade Celsius att produkten inte innehåller några konserveringsmedel trots att innehållsförteckningen listar citronsyra som ingrediens.

Som smakämne, menade Celsius, som däremot gick med på en förlikning då båda parter i målet ville undvika en rättprocess och de kostnader som tillkommer då.

Något som även den federala domstolen i New Yorks södra distrikt uppger på sin hemsida.

Så mycket pengar får man

Förlikningen innebär att en person som har köpt en Celsius-dryck mellan den 1 januari 2015 och 23 november 2022 har rätt till en ersättning på 10 kronor per burk men max 2 600 kronor per hushåll.

Man måste kunna uppvisa kvitto för att ta del av utbetalningen. Om man däremot inte har kvitto har man rätt till en mindre summa på max 200 kronor per hushåll.

Ersättningen gäller bara amerikanska medborgare.

Mångmiljonsmällen med rapstjärnan

Tidigare i januari i år förlorade Celsius en rättstvist mot rapparen Flo Rida, 43, som var energidrycksmärkets ambassadör mellan 2014 och 2018.

Bakgrunden var att Flo Rida hade blivit lovad ett sexsiffrigt antal aktier i företaget och sedan ytterligare ett sexsiffrigt baserat på hur bra affärerna utvecklade sig.

Aktier som Flo Rida menade att han aldrig fick – och Celsius dömdes till att betala motsvarande 840 miljoner kronor i skadestånd till rapartisten, uppger nyhetsbyrån AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.