Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya partiet tar avstånd från Janouch: ”Konstiga signaler”

Katerina Janouch talade vid en demonstration mot Sveriges undertecknande av FN:s migrationsramverk tidigare i december.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Debattören Katerina Janouch vid en tidigare demonstration.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Demonstrationen vid Mynttorget tidigare i december.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Ilan Sadé är ordförande för Medborgerlig Samling. Det nya partiet tar nu avstånd från Janouchs demonstrationer.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Samarbetet med Katerina Janouch blev inte den framgång som Medborgerlig samling hade hoppats på. 

Nu tar det nya partiet avstånd från författaren och debattörens demonstration som hölls under söndagen.

– Vi såg att det skedde en radikalisering i hennes sätt att uttrycka sig på, säger partiordförande Ilan Sadé.

Det var ett drygt hundratal människor – många med Sverigeflaggor i händerna och klädda i gula västar, inspirerade av de pågående regeringsdemonstrationerna i Frankrike – som var samlade på Mynttorget i centrala Stockholm på söndagseftermiddagen för att lyssna på den välkända författaren och debattören Katerina Janouch.

Hon uppmanade tidigare i veckan folk att ta sig till Mynttorget för att protestera ”mot politikernas maktmissbruk”. 

Expressen har tidigare berättat att Katerina Janouch medverkade i en demonstration på Mynttorget i Stockholm mot FN:s globala migrationsramverk tidigare i december.

Även om demonstrationen lockade grupper ur extremhögern värjde sig Janouch för att kalla rörelsen runt protesterna för högerextrem.

– Det som media kallar för högerextremister är många gånger krafter som opponerar sig mot den negativa samhällsutvecklingen. Vanligt folk som fått nog av vansinnet. Jag blir smutskastad som om jag var rasist och högerextremist bara för att jag är systemkritisk, sa hon.

Medborgerlig samling tar avstånd från Katerina Janouch

Söndagens demonstration inledde Katerina Janouch med att hälsa åhörarna välkomna och tilltala dem som "skandinaver" och "Sverigevänner". Manifestationen avslutades sedan med att alla tillsammans sjöng den svenska nationalsången "Du gamla du fria" och skanderade "Sverige, Sverige" i kör.

Under manifestation på Mynttorget den 2 december närvarade representanter för högerextrema Nordisk ungdom.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

I april lanserades den kontroversiella profilen som oberoende kandidat på det nya partiet Medborgerlig samlings riksdagslista. Nu får vi ”rejäl draghjälp inför valet”, skrev partiet i ett pressmeddelande då. 

Men framgångarna uteblev. Nu tar partiet avstånd från Katerina Janouchs demonstrationer i ett inlägg på hemsidan.

– Vi fördömer det inte men det skulle skicka konstiga signaler om våra partisymboler dyker upp på den här demonstrationen, säger partiordförande Ilan Sadé.

”Skedde en radikalisering”

Han förtydligar att Janouch aldrig har varit medlem i partiet och att det handlade om misslyckad valtaktik.

– Katerina Janouch gjorde ganska många uttalanden under valrörelsen som partiet inte kände igen sig i och vi upplevde att det eskalerade. Vi lägger ingen skuld på Katerina Janouch. Vi hade en grundläggande samsyn i vissa frågor men vi såg att det skedde en radikalisering i hennes sätt att uttrycka sig på.

– Vi har inte diskuterat efter valet men hon har också gått ut offentligt och tyckt att vi har gett henne kalla handen.

Medborgerlig samling tar avstånd från Katerina Janouchs demonstrationer.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Ser ni på samarbetet som ett bakslag för partiet?

– Det är både och. Å ena sidan är det viktigt att få ny kraft för att komma in i rampljuset. Vår största fiende är att folk inte vet vilka vi är. Samtidigt är vår valanalys entydig: Det var inte ett jättelyckat samarbete, säger Ilan Sadé.

Medborgerlig samling beskriver sin ideologi som liberalkonservativ. Partiordförande Ilan Sadé äger den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag där han också skriver krönikor.

Expressen har sökt Katerina Janouch.