Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya partiet - hot mot Kristdemokraterna

KD:s partiledare Göran Hägglund vill inte prata om KV. "Vi kommenterar inte det", säger hans presschef Johan Ingerö. Foto: Olle Sporrong

Abortmotståndarna i Kristna Värdepartiet vill "straffa ut" Kristdemokraterna ur riksdagen - men ignoreras av Göran Hägglund.

I hans egen riksdagsgrupp däremot finns det KD-politiker som tycker att det nya partiet behövs.

- Det här är en rejäl tankeställare för oss som parti, säger Annelie Enochson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

De styr Kristna Värdepartiet

PARTIORDFÖRANDE:

Per Kronlid, 61,

Järfälla. Jobbar som lärare och elevassistent. Har en bakgrund som journalist och har även jobbat med biståndsarbete. Var med och grundade KV och är partiordförande. Pappa till David Kronlid, avhoppad SD-politiker som är gift med Julia Kronlid, SD-riksdagsledamot.

TALESPERSON:

Mats Selander, 46,

Stockholm. Jobbar som lärare och doktorerar i etik. Har tidigare jobbat som pastor. Är ordförande i den kontroversiella abortkritiska organisationen Människorätt för ofödda. En av grundarna till KV och talesperson. Är ansvarig för valberedningen.

TALESPERSON: Annette Westöö, 36,

Göteborg. Jobbar som SFI-lärare. Talesperson och partisekreterare. Vice ordförande i Människorätt för ofödda.

TALESPERSON: André Jute, 42,

Uppsala. Doktorerar i filosofi. Har tidigare jobbat som lärare. Fungerar som talesperson.

I veckan har det rapporterats om det nya abortkritiska partiet Kristna Värdepartiet, KV, som nu ska samla ihop namnunderskrifter, registrera sig som parti och ställa upp i riksdagsvalet.

Flera av grundarna leder den abortkritiska organisationen Människorätt för ofödda, MRO, som har skapat uppmärksamhet med sina kontroversiella kampanjer. MRO:s metod går ut på att visa upp bilder på blodiga, aborterade foster - bland annat på en lastbil som de kör runt med i Sverige.

Mats Selander och Annette Westöö, två av grundarna till KV, sitter i dag som ordförande och vice ordförande i MRO.

Kristna Värdepartiet riktar sin udd mot Kristdemokraterna, som de anser har blivit ett alldeles för liberalt parti, framför allt i abortfrågan. Det första målet är att stjäla så många väljare från Göran Hägglund att KD åker ur rikdagen. På sikt vill de växa och själva ta en plats i riksdagen.

Vill straffa ut KD

- KD behöver straffas ut. De sitter där självgoda och stilla i båten. Det räcker att vi får 0,1 procent för att vi ska vara någon form av hot mot KD. Och då är det ett hot mot hela alliansen. Det är det jag siktar in mig på nu, säger Mats Selander.

Kristna Värdepartiet vill förbjuda aborter, vilket ligger långt ifrån KD:s ståndpunkt om att behålla dagens gräns på fria aborter fram till vecka 18. Även de mest abortkritiska KD-ledamöterna var därför avståndstagande när Kristna Värdepartiet blev känt.

Riksdagskvinnan Annelie Enochson sade till tidningen Dagen i veckan att det nya partiet inte är ett hot mot KD. Men när Expressen ringer henne har hon sovit på saken och ändrat sig.

"Ett större hot"

- Efter att ha sovit på detta kan jag uppleva att Kristna Värdepartiet är ett större hot än vad jag först sade. Det här är en rejäl tankeställare för oss som parti, att vi kanske borde leva mer efter det principprogram vi har. En del av de här frågorna bör vi inte hela tiden sopa under mattan, säger hon.

Enochson tror att Kristna Värdepartiet kan locka kärnväljare från KD, som hon menar att partiet länge har nonchalerat.

Hägglund kommenterar inte

- Vi har under många år sagt att vi bryr oss inte riktigt om våra kärnväljare, för de har ändå inget annat parti att gå till. Men nu säger kanske kärnväljarna: "Nä, ni har inte oss, för nu finns det ett alternativ", säger Annelie Enochson.

Göran Hägglund väljer att ignorera det nya partiet som vill utmana KD.

- Vi kommenterar inte det, säger hans presschef Johan Ingerö.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!