Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya oron: Stockholm kan gå samma väg som Europa

Den positiva trenden i Stockholm kan vara bruten. Regionen befarar att huvudstaden nu går åt samma håll som många andra platser i Europa.
Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm.
Foto: Anna Molander / Region Stockholm

Den positiva trenden i Stockholm kan vara bruten.

Regionen befarar att huvudstaden nu går åt samma håll som många andra platser i Europa.

– Det är en rejäl ökning och vi vet ju inte vart den tar vägen någonstans, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Samtidigt diskuteras frågan om familjekarantän flitigt med Folkhälsomyndigheten.

I Stockholm har det nästan skett en fördubbling av antalet nya coronafall på två veckor.

Region Stockholms tillförordnare smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund säger att ökningen är ”oroande”.

– Vi hade sett en svag ökning veckorna innan, men det har vi sett hela tiden sedan antalet gick ned kraftigt i början på sommaren. Nu tycker vi att vi ser ett trendbrott, säger hon.

Om två dagar kommer regionens nya siffror över smittspridningen. Nu finns en stor oro för att kurvan fortsätter åt fel håll, som i flera andra städer i Europa.

– Vi vet ju inte vart den tar vägen någonstans, om det kommer gå ner några veckor igen eller om det går fortsatt uppåt, säger Maria Rotzén Östlund.

Busshållplats i Stockholm med uppmaning om att hålla avstånd.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Jämför med övriga Europa

Regionens analyser visar att det är spritt i alla åldersgrupper där provtagning rekommenderas, och att det ökat på flera håll runtom Stockholm. 

– Om man tittar på siffrorna vet vi också att det även ute i Europa skett en ökning i många länder, så det följer ju delvis det mönster som vi redan har sett.

Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm har tidigare berättat att det förs diskussioner om restriktioner kring familjekarantän om man inte får bukt med smittspridningen. Alltså att vuxna i samma hushåll som en coronasmittad måste isolera sig.

Maria Rotzén Östlund säger att ett alternativ som diskuteras är att personer som måste stanna hemma i så fall skulle få någon form av ersättning. Hon ser ”väldigt positivt” på det.

– Det diskuteras och arbetas med det här, så vi får se var det landar någonstans.

En miljon människor världen över har nu avlidit i covid-19. Globalt minskar dödsfallen. Men i Europa har de ökat fyra veckor i rad.
Flest nya smittfall sedan början av pandemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.