Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldsamma upplopp i Linköping och Norrköping

Stenkastning och bilbränder – dramatiska bilderna från helgens upplopp.
Nya oroligheter har brutit ut i Norrköping under söndagen. Enligt NT har tre personer skjutits av polis.
Foto: Jeppe Gustafsson
Polisen bär en skadad person för att få sjukvård i Norrköping.
Foto: Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
En bil brinner vid Ringdansen centrum i Norrköping.
Foto: Läsarbild
Kravallpoliser vid en gångbro i Norrköping.
Foto: Jeppe Gustafsson
Bilder från stenkastning.
Foto: Jeppe Gustafsson
Polisbil med krossade rutor i Norrköping. Polis på plats beskriver situationen som en ”fullständig mardröm”. Varningsskott har avfyrats.
Foto: Utryckning Uppsala
Vid 15-tiden blev det på nytt oroligt i Linköping med stenkastning mot polisen. Men situationen lugnade sig senare.
Foto: Jeppe Gustafsson
Skäggetorp i Linköping tidigare i dag.
Foto: Jeppe Gustafsson
Högerextreme politikern Rasmus Paludan.
Foto: Jens Christian
En person omhändertas av polis i Linköping, samtidigt som en skadad person fördes i väg i ambulans.
Foto: Jeppe Gustafsson
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 12

Våldsamma upplopp bröt ut i Linköping och Norrköping under påskdagen.

Stenar kastades mot polisen och över ett dussin personbilar sattes i brand i båda städerna, i Norrköping har tre personer skadats efter att polisen öppnat eld mot upploppsmakare, och vårdas nu på sjukhus. Alla tre skadade är gripna misstänkta för brott, enligt polisen.

Nu kräver Moderaterna justitieminister Morgan Johanssons (S) avgång.  

– Jag tycker att han borde ha avgått för länge sedan, säger Johan Forsell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, till Sveriges radio

Under söndagen väntades Rasmus Paludan  hålla demonstrationer i Norrköping och Linköping – utan tillstånd. Han har under påskhelgen ordnat koranbränningar vilket lett till våldsamheter i flera städer. 

Han dök dock aldrig upp – men det blev våldsamt ändå. Och under söndagskvällen så kräver Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell att justitieminister Morgan Johanssons avgår, rapporterar Sveriges radio Ekot

Tre skottskadade i Norrköping

I Navestad i Norrköping uppskattades 150 personer hade samlats, enligt polisen. Under eftermiddagen eskalerade situationen och strax innan 18 rapporterade NT att tre personer har träffats av skott av polis. En man hade skjutits i benet, enligt TT:s fotograf på plats i Navestad i Norrköping.

– Det var sex till åtta poliser som kom bärande på honom. De ropade ”man skjuten i benet” till ambulanspersonalen. Den skadade skrek av smärta och kördes sedan iväg med ambulansen, berättar TT:s fotograf.

Senare meddelade polisen att de tre skadade hade träffats av rikoschetter efter varningsskott. De tre skadade är gripna misstänkta för brott. 

På TT:s fråga om vad som hänt svarar polisens presstalesperson Johnny Gustafsson att poliserna blev trängda: 

– Det får utredningen visa. I stort handlade det om att många personer tryckte på ett antal poliser som var tvungna att dra sina tjänstevapen. Det var en allvarlig situation, säger Gustafsson.

Vid Ringdansen centrum i Norrköping har en bil satts i brand.
Foto: Jeppe Gustafsson
Polisen har fått stenar kastade på sig.
Foto: Jeppe Gustafsson
Bil i lågor i Norrköping.
Foto: Läsarbild
Tre brända bilar i Norrköping.
Foto: Jeppe Gustafsson
En skadad person bärs bort för att få sjukvård.
Foto: Niklas Luks
Skadade person förs till sjukhus med ambulans.
Foto: Niklas Luks

 Expressens reporter Cecilia Anderberg på plats rapporterar om en våldsam stämning. 

– Maskerade upploppsmakare kastar sten mot polis och byggnader. Jag har räknat till fem brinnande bilar, men en av de boende här som jag talat med säger att det brunnit 14 stycken här bara i kväll, säger hon. 

Polis skadad i Linköping

Även i Skäggetorp i Linköping pågick våldsamheter under söndagen.  Omkring 200 personer uppskattas ha samlats, och både stenkastning och bilbränder har förekommit, enligt polisen. 

– Det är poliser och polisbilar som har utsatts för stenkastning och någon form av brandbomber, säger Johnny Gustafsson, polisens presstalesperson. 

I tumultet ska en polis ha skadats lindrigt. 

Efter klockan 18 meddelade polisen att läget har lugnat ner sig i både Navestad och Skäggetorp. Man aviserade samtidigt att man kommer finnas kvar i områdena under kvällen och natten. 

Totalt har 26 personer gripits efter söndagens upplopp. 18 har gripits i Linköping, och åtta personer har gripits i Norrköping, enligt polisen. Samtliga har anhållits. 

Tio personer uppges ha skadats under upploppen, meddelar Region Östergötland enligt NT. Ingen ska vara livshotande skadad. 

Polisen: Främst ungdomar deltog

Högerextremisten Rasmus Paludan hade inte fått något tillstånd för demonstrationerna och vid 16.30-tiden meddelade han på sitt partis Facebooksida att han bestämt sig för att ”ställa in dagens demonstrationer”. 

Det är främst ungdomar som deltagit i upploppen, säger polisens kommenderingschef Mikael Backman till Ekot

– Det är företrädesvis lokalt förankrade ungdomar som deltog i dagens upplopp, säger han.

Polisens presstalesperson Johnny Gustafsson kallar upploppen ”beklämmande”. 

– Det är oerhört beklämmande och man kan undra vilken grundorsaken är. Den personen som skulle haft sammankomsten är inte här och ändå så möts vi av de här reaktionerna, säger Gustafsson.  
Bilder från Linköping.
Foto: Jeppe Gustafsson
Bilder från Linköping.
Foto: Jeppe Gustafsson
Bilder från Linköping.
Foto: Jeppe Gustafsson
Bil satt i brand i Norrköping.
Foto: Jeppe Gustafsson
En man står med gatusten med polisen runt hörnet.
Foto: Jeppe Gustafsson
Rök sprider sig över Norrköping efter nya oroligheterna under söndagen.
Foto: Jeppe Gustafsson


DETTA HAR HÄNT

 • De senaste dagarna har våldsamheter utbrutit i flera städer i samband med att högerextremisten Rasmus Paludan fått tillstånd för demonstrationer där han eldat upp exemplar av koranen. Bland annat Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Malmö och Landskrona har skakats av våldsamma demonstrationer. 

• Upploppen fick sin början under skärtorsdagen då Paludan eldade en koran i Jönköping. Senare under dagen skulle han manifestera i Linköping och Norrköping. Innan hans manifestation kunde börja så gick motdemonstranter till attack mot polisen. Både personbilar och polisbilar sattes i brand. I Linköping skadades flera poliser och sju personer greps misstänkta för våldsamt upplopp. I Norrköping greps två personer misstänkta för våldsamt upplopp. 

• Under långfredagen eldade Paludan upp en koran i Rinkeby i västra Stockholm. Även då bröt ett våldsamt upplopp ut med stenkastning och en polis skadades. Åtta personer greps. Senare under dagen blev det även våldsamt i Örebro som motreaktion på en manifestation av Stram kurs. 12 poliser skadades. 

• På lördagen hade Paludan fått tillstånd att demonstrera i Landskrona, men demonstrationen flyttades av polisen till Malmö. I båda städerna blev det ändå våldsamt med stenkastning och bilbränder. En stadsbuss fattade eld efter att en molotovcocktail kastats in i den. 

• På söndagen hade Paludan åter planerat demonstrera i Linköping och Norrköping – utan tillstånd. Han dök inte upp, men våldsamma upplopp bröt ut i både Navestad och Skäggetorp och tre personer skadades av rikoschetter i Navestad, enligt polisen. 

Här kapar de polisbussen och sätter eld på den

Åker omkring i centrala Örebro.

Polisen backade undan: ”Ett taktiskt beslut”

Polischefen Malena Grann om insatsen i Linköping: ”Ibland kan det vara klokt att inta ett defensivt förhållningssätt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.