”En viktig dag för Sverige och för hela EU.”
Så beskrev energi- och näringsminister Ebba Busch LKAB:s upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Kiruna.
Metallerna används bland annat i vindkraftverk, elbilar, mobiltelefoner och datorer och fyndet kan göra Europa mindre beroende av Kina – som står för 90 procent av hela EU:s import av sällsynta jordartsmetaller.
DN:s Peter Alestig skriver i en text att LKAB:s fynd kan bli den ”nya oljan” och göra Sverige till en maktfaktor.
Metallerna är även viktiga för att möjliggöra den gröna omställningen i EU. Redan till år 2030 väntas behovet av sällsynta jordartsmetaller i EU femdubblas.
Sällsynta jordartsmetaller
Sällsynta jordartsmetaller, även kallad rare earth elements (REE) är en grupp med 17 grundämnen som är metaller.
Metallerna är väldigt viktig för omställningen av modern grön teknik och de används bland annat i vindkraftverk och elfordon.
Den största produktionen av sällsynta jordartsmetaller sker i dag i Kina. Men på grund av den höga efterfrågan behövs det fler fyndigheter för att man ska kunna säkra försörjningen.
Det gäller inte minst i EU där många industrier är beroende av metallerna.
Utan sällsynta jordartsmetaller hade inte den snabba utvecklingen av telefoner, surfplattor, datorer och en rad andra teknikprylar i vår vardag varit möjlig.
Källa: Sveriges geologiska undersökning
Experten: ”Stort steg”
Erik Jonsson är statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU, och adjungerad professor vid Uppsala universitet. Han säger att upptäckten av sällsynta jordartsmetaller är det bästa möjliga scenariot för Sverige.
– Det är jätteviktigt. Det här är ett första stort steg mot att göra Sverige och Europa lite mindre känsligt för störningar i tillgången, säger han.
Enligt Jonsson kan upptäckten säkra upp en stor del av Europas konsumtion under ett antal år.
Kina kan slå ut produktionen – direkt
Samtidigt kan Kina slå ut produktionen helt i väst – om de så vill.
– De kinesiska bolagen har inget att sätta emot om Xi Jinping säger bu eller bä. Om man vill konkurrera ut produktionen i väst så kan man göra det. Eftersom man kan acceptera förluster om det finns en sån order.
Erik Jonsson beskriver den möjliga situationen som ”väldigt problematiskt” och syftar på att Kina kan sänka sina priser så att de slår ut all form av konkurrens.
Han pekar på att Kina gjorde precis detta under 80- och 90-talen när man växlade upp produktionen av sällsynta jordartsmetaller för att slå ut den amerikanska produktionen.
Enligt Erik Jonsson är det även problematiskt att det är så få investerare som vill gå in i projekt som handlar om sällsynta jordartsmetaller. Anledningen är att volymerna inte är tillräckligt stora.
– De (metallerna) är jätteviktiga, nyttiga och kritiska för en extremt stor mängd olika teknologier, men det är inte stora volymer totalt sett. Kanske runt 200 000 ton globalt per år.
Den kommande gruvbrytningen i Kiruna kan också komma att slå hårt mot renskötseln i området, något Gabna Sameby varnar för.
– LKAB: s ständigt expanderande gruvbrytning och malmtransporter sker på bekostnad av samernas möjligheter att utöva och bevara sin kultur, säger Karin Kvarfordt Niia, talesperson för samebyn till SVT Sápmi.