Margot Wallström ersatte i går statsminister Stefan Löfven som öppningstalare på Folk och försvars årliga rikskonferens i Sälen. Där diskuterar cirka 350 politiker, myndighetschefer och experter försvars- och säkerhetsfrågor under tre dygn. I år står frågan om ett medlemskap i försvarsalliansen Nato högt upp på dagordningen.
Allianspartierna är överens om att kräva en utredning av vad ett medlemskap skulle innebära - något som regeringspartierna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna hittills varit emot.
Men i en tv-intervju för Expressen från Högfjällshotellet i Sälen säger nu utrikesminister Margot Wallström:
– Man måste kunna diskutera allting.
Bjudit in till möte
Som Expressen på söndagen kunde berätta har regeringen bjudit in till ett möte i morgon med allianspartierna – mitt under försvarskonferensen. Men det är oklart om Natofrågan lyfts redan då.
Samtidigt som Margot Wallström öppnar dörren för en ny utredning ifrågasätter hon Natobeskeden från allianspartierna.
– De är inte överens, egentligen. Och det här skickar en olycklig signal ut i världen, där folk undrar om vi inte ska vara militärt alliansfria längre.
Finns det något som kan förändra Socialdemokraternas ståndpunkt?
– Än så länge har jag inte hört några argument som är övertygande om Natomedlemskap. Men jag har inte heller hört några argument emot att vi skulle fortsätta vara militärt alliansfria.
Om nu Finland bestämmer sig för att gå med i Nato - vad skulle det få för konsekvenser för Socialdemokraterna?
– Det är klart att det kommer att påverka oss. Vi har alltid gått hand i hand med Finland, och vi har blivit starka tillsammans
Väntar sig
Natodiskussionen drog i gång efter att den nya moderatledaren Anna Kinberg Batra, som inte är på plats i Sälen, i lördags meddelade att även hon vill utreda förutsättningar för medlemskap.
Tidigare försvarsministern Karin Enström (M) är tydlig med att Moderaterna nu förväntar sig att regeringen tar initiativ till en bredare blocköverskridande diskussion om Sveriges säkerhetspolitik inom ramen för decemberöverenskommelsen.
– December-överenskommelsen pekar ut tre områden där det är önskvärt att ha breda politiska uppgörelser, där är försvars- och säkerhetspolitiken en väldigt viktig del. Vi har en lång bra tradition av att komma överens. Det är viktigt av många skäl.
"En stor kunskapslucka"
Och då är Natofrågan viktig, enligt Enström. Hon anklagar Margot Wallström för "en stor kunskapslucka" när hon talar om militär alliansfrihet.
– Hon har missat Sveriges säkerhetspolitiska utveckling under de senaste åren. Sedan 2009 har vi en solidaritetsförklaring och vi står inte neutrala eller opartiska. Skulle något av våra grannländer eller andra EU- länder drabbas av en katastrof eller ett angrepp då är vi beredda att stötta även med militära medel.
Folkpartiledaren Jan Björklund har som mål att Sverige ska gå med i Nato inom fyra år.
– Utvecklingen i Ryssland väntar inte, säger han.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf menar att "en statlig utredning skulle kunna ge mer kött på benen" inför ett beslut:
– En fördel med ett Natomedlemskap är att man kan utbyta kunskaper, erfarenheter och ta del av Natos fulla kapacitet den dagen man blir angripen. Men det finns både för- och nackdelar med ett medlemskap.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hävdar att allianspartiernas syfte med en utredning är falskt.
– Anledningen till att dom vill utreda Nato-medlemskap är att dom vill gå med. Då tycker jag man kan säga det rakt ut och ta debatten i stället.