Utrikesminister Margot Wallström kom i går med beskedet att Socialdemokraterna är positiva till en utredning om Nato-medlemskap. "Man måste kunna diskutera allting", säger hon. Foto: Sven LindwallUtrikesminister Margot Wallström kom i går med beskedet att Socialdemokraterna är positiva till en utredning om Nato-medlemskap. "Man måste kunna diskutera allting", säger hon. Foto: Sven Lindwall
Utrikesminister Margot Wallström kom i går med beskedet att Socialdemokraterna är positiva till en utredning om Nato-medlemskap. "Man måste kunna diskutera allting", säger hon. Foto: Sven Lindwall
Så säger de andra partierna om Nato Jan Björklund, partiledare Folkpartiet: "Utvecklingen i Ryssland väntar inte." Foto: Sven LindwallSå säger de andra partierna om Nato Jan Björklund, partiledare Folkpartiet: "Utvecklingen i Ryssland väntar inte." Foto: Sven Lindwall
Så säger de andra partierna om Nato
Jan Björklund, partiledare Folkpartiet: "Utvecklingen i Ryssland väntar inte." Foto: Sven Lindwall
Så säger de andra partierna om Nato Karin Enström, tidigare försvarsminister: "Hon har missat Sveriges säkerhetspolitiska utveckling under de senaste åren." Foto: Sven LindwallSå säger de andra partierna om Nato Karin Enström, tidigare försvarsminister: "Hon har missat Sveriges säkerhetspolitiska utveckling under de senaste åren." Foto: Sven Lindwall
Så säger de andra partierna om Nato
Karin Enström, tidigare försvarsminister: "Hon har missat Sveriges säkerhetspolitiska utveckling under de senaste åren." Foto: Sven Lindwall
Så säger de andra partierna om Nato Annie Lööf, tidigare näringsminister, partiledare Centerpartiet: "En fördel med ett Nato-medlemskap är att man kan utbyta kunskaper, erfarenheter och ta del av Natos fulla kapacitet den dagen man blir angripen." Foto: Sven LindwallSå säger de andra partierna om Nato Annie Lööf, tidigare näringsminister, partiledare Centerpartiet: "En fördel med ett Nato-medlemskap är att man kan utbyta kunskaper, erfarenheter och ta del av Natos fulla kapacitet den dagen man blir angripen." Foto: Sven Lindwall
Så säger de andra partierna om Nato
Annie Lööf, tidigare näringsminister, partiledare Centerpartiet: "En fördel med ett Nato-medlemskap är att man kan utbyta kunskaper, erfarenheter och ta del av Natos fulla kapacitet den dagen man blir angripen." Foto: Sven Lindwall
Så säger de andra partierna om Nato Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet: "Anledningen till att alliansen vill utreda Nato-medlemskap är att de vill gå med. Då tycker jag att man kan säga det rakt ut och ta debatten i stället" Foto: Sven LindwallSå säger de andra partierna om Nato Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet: "Anledningen till att alliansen vill utreda Nato-medlemskap är att de vill gå med. Då tycker jag att man kan säga det rakt ut och ta debatten i stället" Foto: Sven Lindwall
Så säger de andra partierna om Nato
Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet: "Anledningen till att alliansen vill utreda Nato-medlemskap är att de vill gå med. Då tycker jag att man kan säga det rakt ut och ta debatten i stället" Foto: Sven Lindwall

Nya Nato-beskedet från Margot Wallström

Publicerad

SÄLEN. Socialdemokraterna öppnar nu sensationellt för en utredning om Nato-medlemskap.

– Allting måste man kunna diskutera, säger utrikesminister Margot Wallström till Expressen på söndagen.

Samtidigt medger hon att Socialdemokraterna påverkas av Finlands inställning i Natofrågan.

– Vi har alltid gått hand i hand.

Margot Wallström ersatte i går statsminister Stefan Löfven som öppningstalare på Folk och försvars årliga rikskonferens i Sälen. Där diskuterar cirka 350 politiker, myndighetschefer och experter försvars- och säkerhetsfrågor under tre dygn. I år står frågan om ett medlemskap i försvarsalliansen Nato högt upp på dagordningen.

Allianspartierna är överens om att kräva en utredning av vad ett medlemskap skulle innebära - något som regeringspartierna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna hittills varit emot.

Men i en tv-intervju för Expressen från Högfjällshotellet i Sälen säger nu utrikesminister Margot Wallström:

– Man måste kunna diskutera allting.

Bjudit in till möte

Som Expressen på söndagen kunde berätta har regeringen bjudit in till ett möte i morgon med allianspartierna – mitt under försvarskonferensen. Men det är oklart om Natofrågan lyfts redan då.

Samtidigt som Margot Wallström öppnar dörren för en ny utredning ifrågasätter hon Natobeskeden från allianspartierna.

– De är inte överens, egentligen. Och det här skickar en olycklig signal ut i världen, där folk undrar om vi inte ska vara militärt alliansfria längre.

Finns det något som kan förändra Socialdemokraternas ståndpunkt?

– Än så länge har jag inte hört några argument som är övertygande om Natomedlemskap. Men jag har inte heller hört några argument emot att vi skulle fortsätta vara militärt alliansfria.

Om nu Finland bestämmer sig för att gå med i Nato - vad skulle det få för konsekvenser för Socialdemokraterna?

– Det är klart att det kommer att påverka oss. Vi har alltid gått hand i hand med Finland, och vi har blivit starka tillsammans

Väntar sig

Natodiskussionen drog i gång efter att den nya moderatledaren Anna Kinberg Batra, som inte är på plats i Sälen, i lördags meddelade att även hon vill utreda förutsättningar för medlemskap.

Tidigare försvarsministern Karin Enström (M) är tydlig med att Moderaterna nu förväntar sig att regeringen tar initiativ till en bredare blocköverskridande diskussion om Sveriges säkerhetspolitik inom ramen för decemberöverenskommelsen.

– December-överenskommelsen pekar ut tre områden där det är önskvärt att ha breda politiska uppgörelser, där är försvars- och säkerhetspolitiken en väldigt viktig del. Vi har en lång bra tradition av att komma överens. Det är viktigt av många skäl.

"En stor kunskapslucka"

Och då är Natofrågan viktig, enligt Enström. Hon anklagar Margot Wallström för "en stor kunskapslucka" när hon talar om militär alliansfrihet.

– Hon har missat Sveriges säkerhetspolitiska utveckling under de senaste åren. Sedan 2009 har vi en solidaritetsförklaring och vi står inte neutrala eller opartiska. Skulle något av våra grannländer eller andra EU- länder drabbas av en katastrof eller ett angrepp då är vi beredda att stötta även med militära medel.

Folkpartiledaren Jan Björklund har som mål att Sverige ska gå med i Nato inom fyra år.

– Utvecklingen i Ryssland väntar inte, säger han.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf menar att "en statlig utredning skulle kunna ge mer kött på benen" inför ett beslut:

– En fördel med ett Natomedlemskap är att man kan utbyta kunskaper, erfarenheter och ta del av Natos fulla kapacitet den dagen man blir angripen. Men det finns både för- och nackdelar med ett medlemskap.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hävdar att allianspartiernas syfte med en utredning är falskt.

– Anledningen till att dom vill utreda Nato-medlemskap är att dom vill gå med. Då tycker jag man kan säga det rakt ut och ta debatten i stället.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag