Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya Nato-beskedet från Margot Wallström

Utrikesminister Margot Wallström kom i går med beskedet att Socialdemokraterna är positiva till en utredning om Nato-medlemskap. "Man måste kunna diskutera allting", säger hon.
Foto: Sven Lindwall
Så säger de andra partierna om NatoJan Björklund, partiledare Folkpartiet: "Utvecklingen i Ryssland väntar inte."
Foto: Sven Lindwall
Så säger de andra partierna om NatoKarin Enström, tidigare försvarsminister: "Hon har missat Sveriges säkerhetspolitiska utveckling under de senaste åren."
Foto: Sven Lindwall
Så säger de andra partierna om NatoAnnie Lööf, tidigare näringsminister, partiledare Centerpartiet: "En fördel med ett Nato-medlemskap är att man kan utbyta kunskaper, erfarenheter och ta del av Natos fulla kapacitet den dagen man blir angripen."
Foto: Sven Lindwall
Så säger de andra partierna om NatoJonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet: "Anledningen till att alliansen vill utreda Nato-medlemskap är att de vill gå med. Då tycker jag att man kan säga det rakt ut och ta debatten i stället"
Foto: Sven Lindwall

SÄLEN. Socialdemokraterna öppnar nu sensationellt för en utredning om Nato-medlemskap.

– Allting måste man kunna diskutera, säger utrikesminister Margot Wallström till Expressen på söndagen.

Samtidigt medger hon att Socialdemokraterna påverkas av Finlands inställning i Natofrågan.

– Vi har alltid gått hand i hand.

Margot Wallström ersatte i går statsminister Stefan Löfven som öppningstalare på Folk och försvars årliga rikskonferens i Sälen. Där diskuterar cirka 350 politiker, myndighetschefer och experter försvars- och säkerhetsfrågor under tre dygn. I år står frågan om ett medlemskap i försvarsalliansen Nato högt upp på dagordningen.

Allianspartierna är överens om att kräva en utredning av vad ett medlemskap skulle innebära - något som regeringspartierna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna hittills varit emot.

Men i en tv-intervju för Expressen från Högfjällshotellet i Sälen säger nu utrikesminister Margot Wallström:

– Man måste kunna diskutera allting.

Bjudit in till möte

Som Expressen på söndagen kunde berätta har regeringen bjudit in till ett möte i morgon med allianspartierna – mitt under försvarskonferensen. Men det är oklart om Natofrågan lyfts redan då.

Samtidigt som Margot Wallström öppnar dörren för en ny utredning ifrågasätter hon Natobeskeden från allianspartierna.

– De är inte överens, egentligen. Och det här skickar en olycklig signal ut i världen, där folk undrar om vi inte ska vara militärt alliansfria längre.

Finns det något som kan förändra Socialdemokraternas ståndpunkt?

– Än så länge har jag inte hört några argument som är övertygande om Natomedlemskap. Men jag har inte heller hört några argument emot att vi skulle fortsätta vara militärt alliansfria.

Om nu Finland bestämmer sig för att gå med i Nato - vad skulle det få för konsekvenser för Socialdemokraterna?

– Det är klart att det kommer att påverka oss. Vi har alltid gått hand i hand med Finland, och vi har blivit starka tillsammans

Väntar sig

Natodiskussionen drog i gång efter att den nya moderatledaren Anna Kinberg Batra, som inte är på plats i Sälen, i lördags meddelade att även hon vill utreda förutsättningar för medlemskap.

Tidigare försvarsministern Karin Enström (M) är tydlig med att Moderaterna nu förväntar sig att regeringen tar initiativ till en bredare blocköverskridande diskussion om Sveriges säkerhetspolitik inom ramen för decemberöverenskommelsen.

– December-överenskommelsen pekar ut tre områden där det är önskvärt att ha breda politiska uppgörelser, där är försvars- och säkerhetspolitiken en väldigt viktig del. Vi har en lång bra tradition av att komma överens. Det är viktigt av många skäl.

"En stor kunskapslucka"

Och då är Natofrågan viktig, enligt Enström. Hon anklagar Margot Wallström för "en stor kunskapslucka" när hon talar om militär alliansfrihet.

– Hon har missat Sveriges säkerhetspolitiska utveckling under de senaste åren. Sedan 2009 har vi en solidaritetsförklaring och vi står inte neutrala eller opartiska. Skulle något av våra grannländer eller andra EU- länder drabbas av en katastrof eller ett angrepp då är vi beredda att stötta även med militära medel.

Folkpartiledaren Jan Björklund har som mål att Sverige ska gå med i Nato inom fyra år.

– Utvecklingen i Ryssland väntar inte, säger han.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf menar att "en statlig utredning skulle kunna ge mer kött på benen" inför ett beslut:

– En fördel med ett Natomedlemskap är att man kan utbyta kunskaper, erfarenheter och ta del av Natos fulla kapacitet den dagen man blir angripen. Men det finns både för- och nackdelar med ett medlemskap.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hävdar att allianspartiernas syfte med en utredning är falskt.

– Anledningen till att dom vill utreda Nato-medlemskap är att dom vill gå med. Då tycker jag man kan säga det rakt ut och ta debatten i stället.

STÖDET FÖR NATO ÖKAR

■ Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) publicerade i går en opinionsundersökning som visar att stödet för Natomedlemskap ökat kraftigt.
■ 48 procent anser att Sverige "snarast/på sikt" bör söka medlemskap i Nato, 35 procent vill att Sverige fortsätter stå utanför och 17 procent har ingen åsikt. Året före var 36 procent för medlemskap, 40 procent emot och 24 procent hade ingen åsikt.
■ I fjol ansåg 57 procent att försvarsutgifterna bör öka, 23 procent att de bör vara oförändrade, 8 procent att de bör minska medan 12 procent inte hade någon åsikt.

■ Året före var 38 procent för ökade utgifter, 31 procent för oförändrade, 12 procent för minskade och 18 procent hade ingen åsikt.


Totalt svarade 1020 personer på MSB:s webbenkät mellan oktober och november 2014.

HÄR ÄR ALLA LÄNDER SOM ÄR MEDLEMMAR I NATO

Kanada

USA

Island

Norge

Danmark

Storbritannien

Nederländerna

Frankrike

Portugal

Spanien

Belgien

Tyskland

Luxemburg

Italien

Slovenien

Kroatien

Albanien

Estland

Lettland

Litauen

Polen

Tjeckien

Slovakien

Ungern

Rumänien

Bulgarien

Turkiet

Grekland

DET HÄNDER I "RAKA SVAR" MED NIKLAS SVENSSON

11.00-11.15

BJÖRN SÖDER, partisekreterare (SD).


11.15-11.30

SVERKER GÖRANSSON, ÖB, utfrågas av Niklas Svensson.


11.30-11.40

HELENA LINDBERG, generaldirektör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.


11.40-11.50

ALLAN WIDMAN (FP), ordförande försvarsutskottet.


11.50-12.00

ÅSA LINDESTAM (S), vice ordförande försvarsutskottet.


12.00-12.10

ANITA EK, generalsekreterare Svenska Freds.


12.10-12.20

MIKAEL JANSSON (SD), ledamot försvarsutskottet


12.20-12.30

MIKAEL OSCARSSON (KD), ledamot försvarsutskottet


PROGRAMPUNKTER

12.30: PETER HULTQVIST (S), försvarsminister

13.00: SVERKER GÖRANSSON, ÖB


RAKA SVAR

13.45-14.00: CHRISTER FUGLESANG


PROGRAMPUNKT

19.00: CHRISTER FUGLESANG

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.