Anna Kinberg Batra. Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅNAnna Kinberg Batra. Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Anna Kinberg Batra. Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Rasmus Törnblom Foto: Anna-Karin NilssonRasmus Törnblom Foto: Anna-Karin Nilsson
Rasmus Törnblom Foto: Anna-Karin Nilsson

Nya MUF-kravet på Anna Kinberg Batra

Publicerad

I veckan inledde alliansen planeringen inför valet om två år.

– Vi tittar på vad Sverige behöver tio år framåt och lite till, säger Anna Kinberg Batra.

Nu kräver MUF att alliansen driver igenom sin politik på fler områden och att M-ledaren går ut och säger att hon ska försöka bli vald till statsminister - även om det sker med passivt stöd av SD.

– Det är ett större problem om Moderaterna inte försöker bilda regering eller försöker få igenom sin politik för att Sverigedemokraterna finns, säger ordföranden Rasmus Törnblom.

Att alliansledarna under veckan samlats i Waxholm för att planera valrörelsen är knappast någon hemlighet. Samtliga fyra har lagt upp bilder på sociala medier.

"Här planerar vi för en offensiv valrörelse och en ny alliansregering. Detta fotot är från gårdagens heldag med alliansens partiledare och partisekreterare. Full fart framåt", skrev Centerledaren Annie Lööf på onsdagsmorgonen.

L-ledaren Jan Björklund skriver på Twitter hur de planerar för valseger 2018.

Inför valet 2014 träffades samtliga alliansledare i Annie Lööfs barndomshem i Maramö. Då tillsatte alliansen arbetsgrupper på fem olika områden, bland annat jobb, skola, vård, trygghet och hållbar utveckling.

När Expressen träffar M-ledaren Anna Kinberg Batra är hon hemlighetsfull om planerna.

– För bara några dagar sen var det tio år sen vi vann valet 2006 men man kan inte förtjäna nytt förtroende på vad vi gjorde för tio år sen. Vi tittar på vad Sverige behöver tio år framåt och lite till. Då handlar det om en stark ekonomisk politik, om att bryta utanförskapet och att se till att samhället håller ihop. Det kräver bättre reformer än vad den här regeringen har.

 

 

MUF tappar tålamodet

Men Moderata ungdomsförbundet, MUF, har tappat tålamodet. Ordföranden Rasmus Törnblom vill att de fyra partierna går fram med en bredare politisk plattform.

– Det är två år sedan Moderaterna och alliansen förlorade valet. De kommande två åren behöver alliansen ta ett större gemensamt ansvar än de tidigare två åren. Att alliansen ska lägga gemensamma bostadspolitiska förslag i riksdagen är välkommet, men räcker inte - det måste ske på fler områden. Arbetsmarknaden, integrationen och bidragssystemen behöver modiga reformer nu, inte 2018, säger han.

Risken är annars, menar Törnblom, är att väljarna undrar varför alliansen inte försökte ändra utvecklingen.

– Alliansen måste inse att det inte finns något motsatsförhållande mellan att utveckla politik och samtidigt göra allt man kan för att vända den negativa utvecklingen i Sverige, säger Törnblom och tillägger att alliansen måste försöka driva igenom sin politik oavsett vilka andra som sitter i riksdagen.

Det är hög tid att Anna Kinberg Batra går ut och säger att hon ska försöka bli vald till statsminister, även om det skulle ske med passivt stöd av Sverigedemokraterna, anser Törnblom.

– Det är ett större problem om Moderaterna inte försöker bilda regering eller försöker få igenom sin politik för att Sverigedemokraterna finns. Men jag tycker inte att Moderaterna ska samarbeta med Sverigedemokraterna, vi ska samarbeta med alliansen.

 

Haft en heldag tillsammans med dem här kollegorna. Riktigt bra start på veckan.

Ett foto publicerat av Ebba Busch Thor (@buschebba) Sep 19, 2016 kl. 12:37 PDT

 

"Stora utmaningar"

Om man inte lämnar besked kan valrörelsen komma att handla mer om spelteori än politiska förslag, resonerar Törnblom.

– Sverige står inför stora utmaningar och jag tycker att Moderaterna och alliansen tillsammans har lösningen på dem. Och då är det också naturligt att det parti som har bäst förutsättningar att få igenom sin politik ska regera Sverige och det kan bara avgöras i riksdagen.

Hur ser du på risken att alliansen blir beroende av Sverigedemokraterna?

– Det är något man väljer, och jag tycker att M och alliansen ska driva sin politik så långt det går utan att vi gör oss beroende av SD. Om SD hellre vill se Löfven som statsminister då är det deras beslut och ett besked de behöver ge.

För Rasmus Törnblom är ett samarbete med S uteslutet.

– Moderaterna finns inte till för att vara ett stödparti till Socialdemokraterna, lika lite som Socialdemokraterna finns till för att vara ett stödparti till Moderaterna.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag