Nästa års val ser ut att bli en rysare för Miljöpartiet. Foto: Olle SporrongNästa års val ser ut att bli en rysare för Miljöpartiet. Foto: Olle Sporrong
Nästa års val ser ut att bli en rysare för Miljöpartiet. Foto: Olle Sporrong
Isabella Lövins och Gustav Fridolins parti hamnar återigen nära riksdagsspärren. Foto: Olle SporrongIsabella Lövins och Gustav Fridolins parti hamnar återigen nära riksdagsspärren. Foto: Olle Sporrong
Isabella Lövins och Gustav Fridolins parti hamnar återigen nära riksdagsspärren. Foto: Olle Sporrong

Nya mörka siffror
för Miljöpartiet

Publicerad

Nästa års val ser ut att bli en rysare för Miljöpartiet.

Enligt den senaste Novus-undersökningen som gjorts på uppdrag av SVT hamnar partiet under fem procent och får bara 4,3 procent av rösterna.

De förlorar framföra allt de ungas röster.

– De har legat där ganska länge, om man tittar på det senaste året så är genomsnittet ungefär 4,5, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Miljöpartiet har en tuff valrörelse framför sig nu när Sverige går till val igen. Sedan i slutet av förra året har partiet legat under fem procent och fortsätter att göra det. Enligt den senaste opinionsundersökning som gjorts av Novus så landar partiet på 4,3 procent av folkets röster.

– De har legat där ganska länge, om man tittar på det senaste året så är genomsnittet ungefär 4,5, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Miljöpartiet: Kommer att stiga i opinionen

Trots de den negativa trenden så tror partiet att siffrorna går att vända.

– Vi genomför väldigt mycket bra miljöpolitik nu, vi har lagt fram flera klimatförslag i vårbudgeten och jag är övertygad om att när det kommer att få mer effekt när man ser mer av de satsningarna i människors vardag, då kommer vi också att stiga i opinionen, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind till SVT.

Migrations- och integrationspolitik kan ligga bakom tappet

Partiet har tappat flest röster bland de unga. 2014 låg siffran på 14,1 procent – nu 7,9 procent.

Även i Stockholm har stödet för Miljöpartiet minskat från 8,7 procent strax efter valet 2014 till 5,0 procent.

Torbjörn Sjöström tror att Miljöpartiets migrations- och integrationspolitik spelar en viktig roll där.

– Miljöpartiet har ju fått backa i kärnfrågor. Flyktingfrågan tror jag var en väldigt avgörande del i deras politik, där de också har tappat väljare till Centerpartiet under en ganska lång period. Och att tappa sitt hjärta, som jag tror att många väljare känner där, blir problematiskt för väljarstödet, säger han till SVT.

SD näst största partiet

På det stora hela visar Novus och SVT:s senaste mätning inga stora förändringar. Socialdemokraterna får 28,3 procent medan Sverigedemokraterna fortfarande är Sveriges näst största parti med 19,5 procent.

Moderaterna ligger kvar på 16,4, Centerpartiet får 12,2 procent, Vänsterpartiet 7,5 procent, Liberalerna 5,3 procent, Kristdemokraterna 3,9 procent och FI 1,9 procent, skriver SVT.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag