Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya misstankar efter attacken i Benghazi

Fyra amerikaner dödades i attacken i september 2012.
Foto: Esam Omran Al-Fetori

Den 11 september 2012 dödades fyra amerikaner i en raketattack mot USA:s konsulat i Benghazi.

Nu kommer nya uppgifter i New York Times kring anledningen bakom attacken, samt bevis som pekar på att al-Qaida inte skulle ligga bakom angreppet.

Amerikanska myndigheter har i stället försökt gripa ledaren för den militära gruppen Ansar al-Sharia, skriver tidningen.

USA:s Libyenambassadör, Christopher Stevens, och tre andra ambassadanställda dödades i en raketattack mot konsulatet i Benghazi under hösten förra året.

Attacken, där ett hundratal personer gick till attack, sågs då som en protest mot en uppmärksammad amerikanskproducerad film. I den två timmar långa filmen "Muslimernas oskuld" framställs profeten Muhammed bland annat som en sexförbrytare.

"Måste motsätta oss våld"

President Barack Obama meddelade direkt att han ämnade öka säkerheten för USA:s personal i Libyen och världen, samt fördömde attacken.

"Vi måste enhälligt motsätta oss det slags våld som berövade dem livet", skriver Obama i ett uttalande.

I efterföljderna av attacken plockade USA bort sin personal från ambassader i bland annat Tunisien och Sudan på grund av just oroligheterna i spåren av "Muslimernas oskuld".

Sedan dess har republikanska politiker i USA riktat skulden mot al-Qaida.

– Det stod väldigt klart för de som fanns på plats att det var en attack ledda av al-Qaida, sa politikern Mike Rogers till Fox News.

Men nu kommer uppgifter som helt motsäger det. Tidningen New York Times har gjort en djupdykning kring händelsen och flyttar nu skulden från al-Qaida till Ahmed Abu Khattala, ledare för den militära gruppen Ansar al-Sharia. Amerikanska myndigheter har sedan dess försökt att få libyska poliser att gripa Khattala för att kunna fråga ut honom, men det har bildats en järnring runt honom och än har vädjan varit utan framgång.

Plundrade efter rykten

Enligt tidningen har han flugit under radarn för de amerikanska säkerhetsstyrkor som var stationerade på plats och han hade tillsammans med andra inom gruppen planerat tillslaget mot det amerikanska konsulatet. Konsulatet ska bland annat ha övervakats konstant minst tolv timmar innan attacken.

Och New York Times slår fast att det är den uppmärksammade filmen som till största del ligger till grund för att konsulatet stormades. Men det fanns också en del som anslöt när ett rykte spred sig snabbt i Benghazi om att amerikansk personal på plats hade skjutit ihjäl libyska styrkor.

Under attacken ska amerikanska styrkor också ha kallat på flera inhemska militära organisationer, som tidigare hade visat stöd för deras närvaro i landet. Men de kom aldrig. Samtidigt ska de som tog sig in i konsulatet i Benghazi ha plundrat byggnaden på mat, kläder och andra tillbehör, enligt vittnen på plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.