Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya ministerns dolda funktionsnedsättning

Åsa Lindhagen (MP) är hörselskadad sedan födseln. Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Som ny jämställdhetsminister kommer Åsa Lindhagen (MP) jobba under arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) på arbetsmarknadsdepartementet. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under sin presentation som ny minister talade Åsa Lindhagen om vikten att arbeta mot hedersrelaterat våld. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jämställdhet, HBTQ och migration är Åsa Lindhagens hjärtefrågor.

Nu berättar den nya jämställdhetsministern om sin medfödda hörselskada – och rädslan inför att komma ut som ung.

– Man behöver inte ha egna erfarenheter i allt man gör, men ibland kan det vara en styrka, säger Åsa Lindhagen (MP).

Åsa Lindhagen, 38, var fyra år när läkaren konstaterade att hon hade nedsatt hörsel. Hon reagerade inte på ljuden vid rutinkontrollen på barnavårdcentralen.

Det blev plötsligt uppenbart för familjen varför hon ibland inte svarade på tilltal. Åsa Lindhagen minns att hon som barn utvecklade en strategi för att inte framstå som jobbig.

– Jag sa aldrig ”va” mer än två gånger, för då svarade personen bara ”äh, det var inget”. Folk blev irriterade, så jag lärde mig att nicka och skratta vid rätt tillfälle för att vara med i gemenskapen, säger hon.

Trots att det ibland var svårt att hänga med i skolan – och att hon lärde sig bäst genom att läsa hemma – skulle det skulle dröja länge innan Åsa Lindhagen tog tag i problemet.

Åsa Lindhagen berättar om hörselskadan

Hörseln var inte tillräckligt dålig och tekniken otymplig, resonerade hon. Först för sex år sedan gick hon och bad om en hörapparat.

– Under uppväxten har jag funderat på hur det skulle vara att ha normal hörsel. Ändå kändes förmätet att be om en hörapparat, eftersom jag hade klarat mig hela livet utan. Men läkaren tyckte verkligen att jag skulle ha en – och jag älskar min hörapparat!

Att plötsligt höra prasslet från tidningspapper var fantastiskt, berättar den nya jämställdhetsministern. Hon tar ut den lilla snäckan ur örat och förklarar att den går att koppla till mobiltelefonen för att tala i telefon eller lyssna på musik.

– Generellt är det en viktig insikt att personer är olika och har olika behov. Det är en del av ett demokratiskt samhälle att jobba för att alla ska kunna ta del av samhällslivet.

 

Hamnade i blåsväder som socialborgarråd

Åsa Lindhagen har en bakgrund som civilingenjör och jobbade flera år som managementkonsult på EY och satt i styrelsen för Rädda Barnen. 

Under förra mandatperioden var hon socialborgarråd i Stockholm, och drev frågor kring barns rättigheter, arbetet mot våld samt stöd till papperslösa och ensamkommande.

Samtidigt hamnade hon i blåsväder för att ha ändrat direktiv för Mikamottagningen, Stockholms stödverksamhet för prostituerade. 

Den uppsökande verksamheten skulle prioriteras före behandling och terapi, vilket ledde till hård kritik från forskare och kvinnorättsorganisationer i ett inlägg på SVT Opinion. 

I en replik i SvD försvarade den rödgrönrosa majoritetens sitt agerade och skrev att ingen nedmontering av mottagningen hade skett.

”Ingen människa som behöver fortsatt hjälp kommer att lämnas utan stöd”, skrev Åsa Lindhagen.

 

Vill jobba för HBTQ

När hon nu utsetts till jämställdhetsminister i Stefan Löfvens nya regering hamnar också arbetet mot diskriminering och segregation på hennes bord. Förutom jämställdhet och migration är HBTQ-frågor något som ligger Åsa Lindhagen varmt om hjärtat.

– Jag är själv inte heteroperson, även om man kan brinna för frågorna oavsett. Man behöver inte ha egna erfarenheter i allt man gör, men ibland kan det vara en styrka, säger hon.

I en intervju med QX från 2014 berättade hon om rädslan för att komma ut som ung. ”Jag minns att jag tänkte att det måste vara fruktansvärt att vara homo”, sa Åsa Lindhagen till tidningen.

– Jag tänkte det när jag var liten. Det var en rädsla för att inte vara heterosexuell. Även om det har hänt mycket sedan jag gick i högstadiet har vi en lång väg kvar att gå.

Åsa Lindhagen vill se fler HBTQ-certifierade skolor och mötesplatser för unga. Personal måste utbildas och det kan betyda oerhört mycket att bara sätta upp en regnbågsflagga, säger hon.

– Alla barn ska känna sig trygga i skolan, oavsett exempelvis sexuell läggning. 40 procent av unga transpersoner har någon gång försökt ta sitt liv, de siffrorna är helt fruktansvärda. Den psykiska ohälsan beror på en rädsla inför att få vara den man är, så ska inte samhället se ut.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!