Efter hyllningen av Kaplan – nu svarar Lind på kritiken

Landsbruksminister Jennie Nilsson (S), kulturminister Amanda Lind (MP), statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hanif Bali (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Amanda Lind (MP).
Foto: PRESSBILD
Mehmet Kaplan.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund (L).
Foto: OLLE SPORRONG

Nya kulturministern Amanda Lind hamnade i blåsväder direkt – efter att ha hyllat tidigare MP-kollegan Mehmet Kaplan som tvingades avgå efter hård kritik 2016.

Domen blev hård.

– Hon behöver ju förtydliga sig och korrigera sig, och ta tillbaka de där påståendena, säger L-ledaren Jan Björklund.

Nu svarar Amanda Lind på kritiken:

– Mehmet Kaplan begick misstag som gjorde att han inte kunde fortsätta som minister. Det var bra och helt rimligt att han avgick. Det jag ville säga i mitt inlägg var att Mehmet Kaplan var en del av att driva igenom grön politik under vår första mandatperiod i regering.

I Nyhetsmorgon utvecklar hon:

– Han är en del av vår historia.

Amanda Lind, tidigare partisekreterare för Miljöpartiet, var kanske den största skrällen i Stefan Löfvens nya regeringsbygge som presenterades under måndagen. 

38-åriga Amanda Lind efterträder Alice Bah Kuhnke som i stället ska kandidera till EU-parlamentet - och framträdde på statsministerns högra sida under presentationen.

”Respekterad politiker”

– Hon är en erfaren och respekterad kommun- och rikspolitiker som också har varit Miljöpartiets partisekreterare. I den här tiden när det är viktigt att värna kulturen, det fria ordet och att främja vår demokrati är jag glad att välkomna Amanda till regeringen, sa Stefan Löfven. 

Lind som är utbildad psykolog har sedan valet 2014 varit kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen i Härnösand. Hon medger att det var viktigt för Miljöpartiet att få behålla ansvaret över kulturdepartementet. 

– Det var självklart viktigt. Dels är kultur- och demokratifrågorna helt fundamentala för samhället. För ett fritt och öppet, demokratiskt samhälle med oberoende media och fria konstnärer. Vi har tagit fram ett kulturpolitiskt program under den här mandatperioden och vill gärna ha kvar den här posten för att kunna fortsätta jobba med frågorna, säger Amanda Lind och tillägger att hon fick frågan av statsministern "tidigare i veckan". 

Hyllades lokalt

En ledare i Allehanda daterad 2016 med rubriken "Nu kommer 08:orna och stjäl Amanda Lind också", beskriver ett förtjänstfullt arbete med kommunpolitiken. 

”I Härnösand är det ingen tvekan om att det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet som styr tillsammans, inte S med ett stödparti i de gröna, och det är till stor del Amanda Linds förtjänst. Hon är dock inte bara väldigt uppskattad hos Socialdemokraterna, utan är också respekterad hos sina meningsmotståndare i oppositionen”.

Stöd från lokalt håll men den nya kulturministern möttes också under sin första dag som statsråd av vass kritik - bland annat efter ett uppmärksammat inlägg på Instagram.

Middag med Grå Vargarna 

Bara timmar innan den tidigare partisekreteraren för Miljöpartiet presenterades som landets nya kultur - och demokratiminister, postade Amanda Lind en bild på Instagram där hon lyfte de miljöpartistiska ministrarna under den gångna mandatperioden – inklusive före detta bostadsministern Mehmet Kaplan som fick lämna under skandalartade former 2016. 

I april 2016 avslöjades att Kaplan hade deltagit vid en middag där även representanter för den turkiska ultranationalistiska organisationen Grå vargarna var med. 

Amanda Linds inlägg från söndagen.

”Gustaf Fridolin, Isabella Lövin, Per Bolund, Alice Bah Kuhnke, Peter Eriksson, Karolina Skog – och mellan 2014–2016 Åsa Romson och Mehmet Kaplan – har som våra första gröna ministrar varit pionjärer, hjältar, som har kämpat varje dag för att förverkliga Miljöpartiets politik för miljö och klimat, demokrati, jämställdhet och rättvisa", skriver Amanda Lind i sitt inlägg. 

Reaktionen från Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), en religiöst och politiskt obunden organisation som motverkar och sprider kunskap om antisemitism, blev ett direkt ifrågasättande av Amanda Lind. 

"Anmärkningsvärt när nya demokratiministern framhåller statsrådet Mehmet Kaplan som en "hjälte" som "varje dag" kämpade för "demokrati". Han tvingades avgå framför allt pga sitt samröre med antidemokratiska organisationer". 

https://twitter.com/kommitten/status/1087335318351765504

Liberalernas ledare Jan Björklund har delat kritiska inlägg på Twitter om Amanda Linds hyllning av Kaplan, bland annat en tweet från Björklunds partikamrat Gulan Avci.

Hon skriver:

”Att den nya miljöpartistiska kulturministern hyllar Kaplan som haft samröre med den islamistiska ultranationalistiska fascistorganisation grå vargarna, som mördat hundratals kurder och andra oliktänkande genom åren, gör mig väldigt upprörd som svenskkurd!”

– Jag tycker att det tyder på bristande omdöme från Amanda Lind att hylla Mehmet Kaplan. Han fick ju avgå med rätt för sitt samröre med ultranationalistiska organisationer, säger Jan Björklund.

– Hon behöver ju förtydliga sig och korrigera sig, och ta tillbaka de där påståendena.

En annan som reagerade på utnämningen av Amanda Lind som statsråd i regeringen var Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali som ventilerade på Twitter:

 "Sluta basha Amanda Lind, jag ser fram emot en hippie som kulturminister. Rökelser, chakramassage och tonvis med gräs på departementet. Det kommer bli snäppet mer seriöst än Alice Bah Kunke”.

Senare kommenterade han ministerns stöd till Mehmet Kaplan: 

”Jag ångrar ovanstående tweet omedelbart, hon har varit minister i seriöst 3 minuter och hon har redan börjat hylla islamister.”

https://twitter.com/hanifbali/status/1087308275173994496https://twitter.com/hanifbali/status/1087313076288978944
Foto: Tidigare språkröret Eva Goës i en Instagrampost från 2016 med Amanda Lind och Mehmet Kaplan, sida vid sida.

Amanda Lind bemöter kritiken i ett skriftligt uttalande:

– Mehmet Kaplan begick misstag som gjorde att han inte kunde fortsätta som minister. Det var bra och helt rimligt att han avgick. Det jag ville säga i mitt inlägg var att Mehmet Kaplan var en del av att driva igenom grön politik under vår första mandatperiod i regering.

Utnämningen av Amanda Lind har även mött besvikna reaktioner från kulturens håll.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg säger till TT:

– Jag är otroligt besviken. Jag hade hoppats att Socialdemokraterna skulle ta tillbaka kulturdepartementet. Kulturfrågorna blir en allt viktigare dimension i det här nya ideologiska landskapet. Det är som att S har gett upp kulturpolitiken en gång för alla.

– Det här är andra gången på raken vi nu får en kulturminister som aldrig profilerat sig i kulturpolitiska frågor överhuvudtaget. Hon pratar bara om mänskliga rättigheter, vilket inte är samma sak som kulturpolitik. Hon har aldrig uttalat sig i kulturpolitiska eller mediepolitiska frågor alls, säger Linderborg.

"Verkar kompetent"

TT har även talat med Olof Lavesson, tidigare kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, som uttrycker förvåning över att Miljöpartiet fortsätter att styra över kulturfrågorna. Han hade trott att det skulle bli en socialdemokratisk kulturminister efter fyra år med Alice Bah Kuhnke.

– Den andra förvåningen är att Amanda Lind är ett väldigt oprövat kort, säger Olof Lavesson som dock tillägger:

– Jag har träffat henne i hennes roll som partisekreterare och tycker att hon verkar vara en kompetent, rak och tydlig person.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.