Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya miljözoner i Stockholms innerstad

Så kallad ecodriving är både bättre för miljön och ett enkelt sätt att hålla ner kostnaderna för drivmedel.
Vilka gator som kommer att ingå i de utsläppsfria zonerna ska avgöras nästa år.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Stockholms stad förbjuder andra bilar än elbilar och utsläppssnåla gasbilar i delar av innerstaden med start 2024.

Det meddelar nya styret på torsdagen. 

 – Senast 2030 ska trafiken i hela innerstan vara utsläppsfri, säger nya Stockholms nya borgarråd Åsa Lindhagen (MP) under en pressträff.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tar över styret i stockholm stad. I dag presenterade nya finansborgarrådet Karin Wanngård (S), nya borgarråden Åsa Lindhagen (MP) och Clara Lindblom (V) i Stockholms stad och den politiska inriktningen för staden för de kommande åren. 

Satsningen på klimat blir ett av de stora fokusområdena. 

– Vi befinner oss i en akut klimatkris, säger nya borgarrådet Åsa Lindhagen (MP) och berättar att man nu vässar klimatmålen ytterligare. 

Målet är att Stockholms stad ska vara klimatpositiv 2030, i stället för 2040 som målet var tidigare. Lindhagen pekar på att biltrafiken är den största utsläppskällan i Stockholm och behöver minska kraftigt. 

– Därför inför vi ett helt nytt mål om att minska biltrafiken med 30 procent till 2030 jämfört med mätåret 2017. På vissa gator kommer bilarna försvinna helt för att ge utrymme till gågator, cykel och kollektivtrafik, säger hon under presskonferensen.

Bara elbilar och vissa gasbilar

Förutom fler laddplatser presenterade det rödgröna styret ett helt nytt verktyg i klimatomställningen: Gamla stan och ett område i city blir miljöbilzoner från och med 2024. 

– Konkret innebär det att en del av innerstan ska bli miljözon klass 3, det vill säga bara elbilar och de mest utsläppssnåla gasbilarna får köra i zonen. För tunga fordon tillåts också de mest utsläppssnåla laddhybriderna, säger Åsa Lindhagen. 

Zonerna kommer att införas successivt från 2024 och ska vara fullt införd 2026. Exakt vilka gator som ska ingå i zonerna ska bestämmas 2023.

Senast 2030 ska trafiken i hela innerstan vara utsläppsfri. 

En miljard kronor avsätts till klimatåtgärder under mandatperioden. 

Tidigare majoriteten i kommunfullmäktige bestod av M, C, L, K och MP. Efter valet är det S, V och MP (som bytt sida) som har egen majoritet tillsammans har de 53 av de 101 mandaten i kommunfullmäktige.

TV: Självkörande bilen kör över barndocka

Kritik mot Teslas självkörande bil – kör över barndocka

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.