Nya miljölagar på gång i USA

Publicerad
Uppdaterad
USA:s miljömyndighet EPA kräver att landets utsläpp av växthusgaser måste minska.
Det oväntade och drastiska utspelet visar att president Barack Obama flyttar fram positionerna inför toppmötet i Köpenhamn.
Miljömyndigheten konstaterade på måndagen att växthusgaserna hotar hälsan för människor. Kravet från myndigheten innebär dessutom att minskningen kan regleras utan den amerikanska senatens godkännande, där ett lagförslag om att minska växthusgaser till år 2020 har fastnat.

Helomvändning

Utspelet ansågs riktat mot både USA:s kongress, industrin och klimatmötet i Köpenhamn. Men Obama lät samtidigt meddela att han vill att kongressen går vidare med omfattande miljölagar.
Det är en helomvändning från den tidigare president George W Bushs försök att förhindra hårdare amerikanska miljölagar.
Nyheten väntades ge skjuts till förhandlingarna i Danmark, där den första dagen till stor del bestod av stora ord.
- Klockan har tickat ned till noll. Efter två år av förhandlingar är det dags att leverera, sade Yvo de Boer som är FN:s klimatchef, vid mötets öppnande.

"Hoppetshamn"

"Vi behöver en stark och ambitiös överenskommelse, sade Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen som hoppades att "Köpenhamn skulle bli ett Hoppetshamn".
- Ett avtal är inom räckhåll, fortsatte Rasmussen om en uppgörelse som både bromsar utsläppen av växthusgaser och behandlar frågorna om ekonomiska ersättningar till de fattigaste länderna.
Men förhandlingarna om ett klimatavtal får rejäl fart först när världens politiska ledare anländer. Bedömare har med spänning betraktat i fall stormakterna anländer med konkreta åtgärder. President Obamas beslut att resa till konferensen under de sista avgörande förhandlingsdagarna kan visa på att USA planerar ytterligare utspel för att bryta dödläget.
Utspelet från den federala miljömyndighetens chef Lisa Jackson ger USA:s regering fått ett nytt verktyg i försöken att minska utsläppen av växthusgaser. Vita husets talesman Robert Gibbs kommenterade samtidigt beslutet med att påtryckningarna om att få igenom miljölagar i kongressen fortsätter. Men Obama-administrationens besked visade att miljöfrågan flyttats upp på den politiska dagordningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag