Nya medicinen mot alzheimer godkänd

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
USA godkänner medicin mot Alzheimers sjukdom.
Foto: Colourbox
USA godkänner medicin mot Alzheimers sjukdom.
Foto: Oliver Killig / TT NYHETSBYRÅN
Wilhelmina Hoffman, överläkare och chef för Silviahemmet och Svenskt Demenscentrum, uttrycker sig positivt om den nya Alzheimermedicinen: ”Jag känner mig klart hoppfull.”
Foto: PRESSBILD

Ett nytt hopp i kampen mot Alzheimers sjukdom kan ha väckts.

För första gången på 20 år har USA godkänt en ny medicin, rapporterar Independent

– Jag känner mig klart hoppfull. För första gången på så många år finns det ett nytt medel i arsenalen, säger Wilhelmina Hoffman, geriatriker, överläkare och chef för Silviahemmet och Svenskt Demenscentrum.

Omkring 30 miljoner människor i världen lider av Alzheimers sjukdom, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. En obotlig sjukdom som karakteriseras av minnesförlust, humörstörningar och sinnesförvirring.

Stora ansträngningar har gjorts genom åren för att få fram ett botemedel – och nu kan en milstolpe ha blivit nådd. För USA:s läkemedelsverk, FDA, har godkänt ett nytt medicinskt preparat för att behandla sjukdomen med på ett tidigt stadie, rapporterar Independent.

Senaste något sådant hände var för 20 år sedan.

Wilhelmina Hoffman, överläkare och chef för Silviahemmet och Svenskt Demenscentrum, uttrycker sig positivt om den nya Alzheimermedicinen: ”Jag känner mig klart hoppfull.”
Foto: PRESSBILD

– Det är den första på många år som plötsligt får ett godkännande i USA. De tidigare, som har varit i tablettform, kallar vi för symtomlindrande läkemedel. De har lindrat symtomen hos patienterna. Inte hos alla, men hos många, säger överläkare Wilhelmina Hoffman – och tillägger:

– Jag ser det som en bit på vägen. Om man godkänner ett sådant här preparat så innebär det att det har någon positiv effekt på de kognitiva funktionerna.

TIPSA OSS OM HÄLSA OCH MEDICIN

Vad vill du läsa om? Har du något du vill berätta? Expressens redaktion för hälsa, medicin och vetenskap rapporterar om vitt skilda händelser och berättelser. Tipsa oss!  Mejla halsa@expressen.se 

Experter lyftar att det finns osäkerheter

Det nya läkemedlet aducanumab botar inte Alzheimer, men städar bort angrepp av det skadliga proteinet amyloid som förstör avgörande hjärnceller för minnes- och talförmågan. ”Det finns tydliga bevis att aducanumab reducerar amyloid beta beläggningar i hjärnan”, har FDA gått ut med enligt Independent. 

Men osäkerheten inom forskarvärlden är stor om medicinen verkligen kan göra verklig skillnad – många anser att det behövs fler kliniska tester innan det tas i bruk. Experter menar att frågor kvarstår om det enbart räcker med att ta bort amyloid för att motverka det kognitiva förfall som sjudomen orsakar.

I mars 2019 stoppades tester i USA med 3 000 försökspatienter efter att ett placebopreparat gett samma resultat som aducanumab.

”Väntat alldeles för länge”

Några månader senare gjordes en ny analys av samma läkemedelstillverkare efter att man ökat dosen i ett annat test, och menade då att aducanumab var effektivt och att resultatet hade granskats av FDA.

Inom brittisk psykiatri har det även kommit kritik mot FDA:s godkännande, skriver BBC. En professor vid UCL säger att FDA ignorerat data som visar att sjukdomstillståndet inte alls avtar med aducanumab, och lanseringen riskerar att undergräva pågående forskning.

Forskningsorganisationen för Alzheimer i Storbritannien, Alzheimer's Research UK, menar däremot att medicinen är lovande och har uppmanat den brittiske hälsoministern att skynda på ett godkännande av aducanumab i landet.

– Människor med demens och deras familjer har väntat alldeles för länge på en ny livsavgörande behandling, säger organisationens vd Hilary Evans.

Wilhelmina Hoffman: ”Forska mer”

Överläkare Wilhelmina Hoffman är ”klart hoppfull”, som hon uttrycker det: 

– Om andra läkemedelsföretag ser det här, att det finns möjliga lösningar, kanske fler satsar på att ta fram olika typer av behandlingar. Så sätt fart på det här. Forska mer. Fokus på en av våra största största utmaningar vi har i Sverige – de kognitiva sjukdomarna. Ju mer forskning inom det här området vi får, desto mer möjliga behandlingsformer kommer komma.

Hur långt borta kan ett godkännande av det här preparatet vara i Sverige?

– Ingen aning, jag kan faktiskt inte säga det. Men det är inte inom det närmaste året, skulle jag säga. Det här handlar inte heller om en tablett, utan en infusion en gång i månaden. Det finns också biverkningar kopplade till alla läkemedel, inklusive det här. Det är också väldigt kostsamt. I USA räknar med runt 500 000 kronor per patient och år. Skulle det bli aktuellt kommer ändå staten alltid att förhandla om priset. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.