Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya meddelandet om kidnappade Johan

Svenske Johan Gustafsson kidnappades i Mali och hålls som gisslan. Foto: AFP/AL-JAZEERA

De åtta europeér, däribland svenske Johan Gustafsson, som tagits gisslan av al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim mår bra, meddelade terrororganisationen via Twitter på lördagen.

"Vi vill försäkra gisslans familjer och anhöriga om att deras barn befinner sig i säkerhet" lydde meddelandet.

Varken UD eller Rikskriminalpolisen vill kommentera ärendet.

Terrororganisationen Aqim upprepade också tidigare uttalanden om att de kommer att döda gisslan om fransk militär återigen ingriper i Nordafrika.

Svenske Johan Gustafsson tillfångatogs av Aqim i Timbuktu i Mali i november 2011. Fransmannen Philippe Verdon som kidnappades samma månad ska enligt Aqim ha dödats i mars i år som hämnd för Frankrikes intervention i Mali. Dessa uppgifter är dock inte bekräftade. Totalt säger sig Aqim ha dödat sex gisslan.

Varken UD eller polisen vill kommentera

Varken Utrikesdepartementet eller Rikskriminalpolisen vill kommentera ärendet för Expressen.se

– Den typen av ärende handläggs av polisen, säger Camilla Åkesson på UD:s pressjour.

Rikskriminalpolisen:

– Vi kommenterar aldrig något som rör eventuellt kidnappade svenskar utomlands. Det är av säkerhetsskäl, säger Sara Kvarnström presskontakt på Rikskriminalpolisen till Expressen.se.

Aqim säger att organisationen inom kort kommer att publicera en video med de fem fransmän och ytterligare tre européer som hålls som gisslan.

Kidnappades 2011

Det var den 25 november 2011 som Johan Gustafsson tillfångatogs när han åt middag på en restaurang i Timbuktu i Mali tillsammans med tre andra personer, en holländare, en sydafrikan och en turistguide. Med dem var också en tysk medborgare som sköts till ihjäl i samband med kidnappningen.

Gustafsson, då 37 år gammal, skulle åka motorcykel från Stockholm till Sydafrika tillsammans med en vän men de skildes åt när Gustafsson skulle åka till Timbuktu. Den 9 december 2011 tog al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim på sig kidnappningen. Den 13 juli förra året publicerades en film där Gustafsson meddelade att han var tillfångatagen av al-Qaida men vid god hälsa.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!