Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya massiva kritiken mot Postnords pakethantering

Publicerad

Allt fler klagar på Postnords pakethantering, rapporterar Dagens Nyheter.  

Kritiken handlar både om långa väntetider och om kostnaderna.  

– När man väl har betalat sitt paket ska man få det inom normal tid. Det är inte acceptabelt att få vänta tre, fyra veckor, säger Olof Bjurö, chef för postavdelningen på Post- och telestyrelsen, till tidningen.  

Beställer man varor från ett land utanför EU måste man från och med 1 mars betala minst 75 kronor i moms till Postnord för varje paket man hämtar ut. 

Nu rapporterar DN att antalet klagomål om pakethanteringen till såväl Konsumentverket som Post- och telestyrelsen, PTS, har ökat kraftigt. 

– En nätshoppare hos till exempel Wish eller Alibaba kanske beställer flera varor vid samma tillfälle. Sedan visar det sig att varorna kommer i olika paket från olika leverantörer och då blir avgiften 75 kronor på varje paket, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket till tidningen. 

Från årsskiftet till 16 april hade Konsumentverket sajten Hallå konsument hunnit få in 271 klagomål om Postnord – under samma period i fjol kom 98 klagomål in, enligt DN. 

"Postnord måste få ner tiden" 

Olof Bjurö, chef för postavledningen på PTS, säger till tidningen att det är bra att Postnord förstärkt sin kundtjänst. Men att konsumenter ibland behöver vänta i tre till fyra veckor på sina paket är inte acceptabelt. 

– När man väl har betalat sitt paket ska man få det inom normal tid. Det är inte acceptabelt att få vänta tre, fyra veckor. Postnord måste få ned tiden. Det vet vi att företaget arbetar med, säger Bjurö till DN. 

Det är när den beställda varan från ett land utanför EU har ett värde som understiger 1 500 kronor som avgiften är 75 kronor. Är varan värd mer än så är avgiften i stället 125 kronor.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag