Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-förslaget: Ge poliser 3000 mer i månadslön

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Moderaterna har kallat till pressträff i riksdagen där partiledaren Ulf Kristersson och den rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé presenterar nya förslag för fler poliser i Sverige. 

Partiet vill göra polisyrket mer attraktivt – som exempel vill M att nya poliser ska kunna få hela sitt studielån avskrivet. 

– Om du arbetar som polis fem år kommer hela studielånet att avskrivas, säger Tomas Tobé.  

Moderaterna försöker vinna väljarnas förtroende genom att ta trygghetsfrågan på största allvar. 

Partiet har bland annat kritiserat regeringen för att göra för lite åt poliskrisen och vill bland annat se en riktad satsning på höjda polislöner – för att fler att välja yrket och för att fler ska stanna kvar. 

På måndagen presenterar M-ledaren Ulf Kristersson och partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé ett nytt förslag för fler poliser. Samtidigt presenterar M-politiker de nya polisförslagen i Göteborg och Malmö.

– Vi har just nu den lägsta polistätheten på tio år. Det beror på att många väljer att lämna yrket och att många platser inte besätts på utbildningarna, säger Ulf Kristersson.

Tomas Tobé säger att det är ett mycket stort problem att så många poliser lämnar yrket. Partiet vill vända utvecklingen med polisavgångarna.  

Studielånet ska skrivas av

Och Tomas Tobé kritiserar regeringens tänkta finansiering för fler poliser. Han säger att Polismyndigheten uppskattar att det redan 2021 kommer att saknas pengar.   

– Utan att man vidtar nya åtgärder finns ingen trovärdighet i att man skulle komma upp i 10 000 nya poliser till 2024, säger Tomas Tobé. 

Moderaterna bland annat vill att nya poliser ska få hela studielånet avskrivet efter fem år i tjänst och att färdiga poliser ska få 3 000 kronor mer i lön i månaden. Det övergripande målet är att göra yrket mer attraktivt. 

– Om du arbetar som polis kommer hela studielånet att avskrivas, säger Tomas Tobé.  

– Förslaget om studielånet kommer innebära ungefär 600 kronor i månaden i plånboken. Det handlar om ungefär 140 000 kronor per polisstudent, säger Tomas Tobé. 

Enligt honom ska även de som redan nu utbildar sig till polis omfattas av förslaget.

"En nivåhöjning på 5,6 miljarder"

Partiet tycker även att polisutbildningen bör ha två inriktningar – en där man blir ingripandepolis och en där man blir utredande polis. 

Totalt sett vill Moderaterna satsa 5,6 miljarder ytterligare 5,6 miljarder kronor på polisen under nästa mandatperiod. 

– Vi presenterar en trovärdig plan för 10 000 fler polisanställda. De är för få och alldeles för dåligt betalda. Det här handlar om Sveriges trygghet och vi måste göra det som krävs för att få fler poliser, säger Tomas Tobé i Expressen TV.  

Kristersson: "Räcker inte att vilja"

Enligt Ulf Kristersson är det viktigt att allmänheten känner att staten gör sitt för att skydda medborgarna i landet. 

– Jag tror att det här är otroligt viktigt för förtroendet att staten klarar av sin del av samhällskontraktet, säger han och fortsätter: 

– Alla partier vill ha fler poliser, det är en jättebra grund. Men det räcker inte att vilja - man måste kunna också. Då måste man prioritera rätt.

"Måste finnas poliser i hela landet"

Moderaterna vill bland annat se i Västsverige och Malmö – men inte bara där. 

– De tre storstadsområdena är extra utsatta. Där har vi den tunga, grova brottsligheten. Men det betyder inte att vi kan tömma övriga landet – det måste finans polisresurser i hela landet och det kräver fler poliser, säger Ulf Kristersson i Expressen TV.  

M-ledaren hävdar att han är ”jättenöjd” med partiets ekonomiska vårmotion, som snart presenteras. 

– Vi prioriterar hårt och skäms inte för att vi lägger våra resurser på försvar, polis och integration, säger Ulf Kristersson. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!