Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya lögnanklagelser mot Anna Ekström

Kristina Axén Olin (M) om nya uppgifterna kring svenska PISA-studien.
Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Foto: AMIR NABIZADEH / TT NYHETSBYRÅN
Utbildningsminister Anna Ekström tillsammans med Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.
Foto: LINNéA WANNEFORS/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson informerades inte av utbildningsminister Anna Ekström om de så kallade PISA-promemoriorna, där ministerns egna tjänstemän tidigt varnade för fel i PISA-studien.

Det uppgav Fredriksson på torsdagen i utbildningsutskottet.

Flera ledamöter i utskottet menar att detta står i direkt konflikt med vad utbildningsminister Anna Ekström tidigare hävdat.

– Någon ljuger, Anna Ekström behöver lägga korten på bordet, säger Kristina Axén Olin (M).

Sprickan mellan Skolverkets generaldirektör och utbildningsminister Anna Ekström växer nu ytterligare.

När Fredriksson under torsdagsförmiddagen frågades ut i riksdagens utbildningsutskott fick han frågor om de så kallade PISA-promemoriorna – interna dokument från Utbildningsdepartementet där utbildningsminister Anna Ekströms egna tjänstemän tidigt varnade för felaktigheter i PISA-studien. 

Ekström har hela tiden hävdat att hon agerat på uppgifterna i PM:en genom att diskutera dem med Skolverkets generaldirektör, som försäkrat henne om att PISA-studien genomförts på ett korrekt sätt.

Expressen frågade Ekström i slutet av april om hon tagit upp PM:en med Fredriksson:

Riksrevisionen säger ju entydigt att de inte kunnat hitta något tecken på att innehållet i de här promemoriorna har tagits upp med Skolverket?

– Jag kan bara redogöra för att Utbildningsdepartementet har lyft de här frågorna med Skolverket.

Har du själv gjort det?

– Jag har själv gjort det.

Med Peter Fredriksson?

– Med Peter Fredriksson.

”Någon ljuger” – Anna Ekströms var

Men Fredriksson sa på torsdag i utbildningsutskottet att Ekström aldrig informerade henne om PM:en. Det får nu flera ledamöter från oppositionen att återigen anklaga utbildningsministern för att inte tala sanning.

– Någon ljuger. Anna Ekström har sagt att hon pratat med Fredriksson om de interna PM:en som visat på för stor exkludering. Fredriksson sa under mötet i dag att Skolverket inte känt till de interna PM:en. Anna Ekström behöver lägga korten på bordet, säger Kristina Axén Olin.

Anna Ekström svarar – hon menar att Kristina Axén Olin som har fel.

”Det Moderaternas Kristina Axén Olin säger stämmer inte. Jag har varit tydlig med att jag har ställt frågor till Skolverket om exkluderingsgraden och fått tydliga svar att det inte finns skäl att ifrågasätta resultaten. De frågor jag har ställt har jag gjort med stöd av uppgifterna i det interna arbetsmaterial vi tog fram, däremot har jag inte hävdat att jag har pratat om, lämnat ut eller skickat över internt arbetsmaterial – det var ju just internt arbetsmaterial. Det centrala var frågeställningarna som restes i promemoriorna, inte själva dokumenten”, skriver utbildningsministern i en kommentar till Expressen.

”Informerade inte”

Christian Carlsson (KD) deltog också under utskottsmötet. Han reagerar också starkt på de nya uppgifterna.

– Utbildningsministern informerade inte Skolverket om regeringens PM. PISA-skandalen fortsätter att växa, och nu väntar en välbehövlig granskning i Konstitutionsutskottet, säger Carlsson.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson lämnar en skriftlig kommentar till Expressen på torsdagseftermiddagen:

”Jag informerade utbildningsutskottet i dag att Anna Ekström ställde frågor till mig kring PISA och de höga exkluderingarna och att jag informerade henne om att PISA-studien hade genomförts på ett korrekt sätt och att Skolverket bedömde att exkluderingarna var rimliga. Min uppfattning är att Anna Ekström har agerat på de uppgifter som hon fick i departementets interna PM, även om hon inte har nämnt PM:en explicit för mig”, skriver Fredriksson.

Omtalat möte

Kritiken har varit hård mot Skolverket sedan Riksrevisionen släppte sin PISA-rapport i slutet av april. Rapporten slår fast att Sverige felaktigt undantog en stor mängd elever från att delta i PISA 2018 – och bekräftar därmed Expressens avslöjade från förra sommaren om att Sveriges senaste PISA-resultat bygger på falska siffror. 

Generaldirektören fick under mötet i utskottet också frågor om exakt vad som sades under ett möte på Utbildningsdepartementet den 2 december 2019 – dagen innan PISA-resultaten presenterades för allmänheten.

Även här står ord mot ord mellan generaldirektören och ministern, menar Christian Carlsson (KD):

– Vad som är sant och falskt är oklart när det gäller vad som sades vid Skolverkets dragning för utbildningsministern, säger Carlsson.

”Nämnt” underrepresentativitet

Expressen har upprepade gånger försökt få svar från Peter Fredriksson rörande exakt vad han informerat utbildningsminister Anna Ekström om under det omtalade mötet.

Ekström har i ett skriftligt svar till konstitutionsutskottet och i en intervju med Expressen sagt att hon under mötet inte informerades om att det fanns en underrepresentativitet av utrikes födda elever i PISA-urvalet – alltså att det saknades utrikes födda elever i urvalet. Något som är en tydlig signal om att elever kan ha sorterats bort från provet på felaktiga grunder.

Skolverkets presschef Cajsa Holm skriver i ett mejl till Expressen att Skolverket ”nämnt” underrepresentativiteten av utrikes födda elever, men att det inte går att säga att de ”redovisade” underrepresentativiteten.

”Vi nämnde den och sa samtidigt att den inte påverkade resultatet på ett avgörande sätt”, skriver Cajsa Holm. 

Antagandet att detta inte påverkade resultatet på ett avgörande sätt har visat sig vara felaktigt, då det nu bevisats att en stor andel elever felaktigt undantogs från att delta i PISA 2018.

Under onsdagen hamnade Peter Fredriksson i nytt blåsväder, efter att Ekot avslöjat att han kommit överens med utbildningsministerns statssekreterare Erik Nilsson om att undanhålla information i en annan skolfråga från oppositionen.


Ur arkivet:

Reporter Ludde Hellberg om granskningen i oktober 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.