Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Många döda är assyrier/syrianer

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
I dag skriver journalisten och författaren Nuri Kino i en ledartext i Svenska Dagbladet om hur många assyrier/syrianer har drabbats hårt av viruset.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
I går publicerades siffror från Region Stockholm om att Rinkeby-Kista är den stadsdel som har flest covid-19-smittade i relation till befolkningen. Där har 47 fall per 10 000 personer rapporterats smittade.
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Nya Krematoriet, Skogskyrkogården.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

43 av de som fram till den 6 april hade dött i covid-19 i Stockholm var assyrier/syrianer, skriver journalisten Nuri Kino i en ledartext i Svenska Dagbladet.

– Vi får flera samtal om dagen. De senaste tre dagarna har varit värst, säger begravningsentreprenören Jacob Ada som ansvarat för flera av begravningarna till tidningen.

Expressen har i flera artiklar uppmärksammat hur coronaspridningen är större i förorter runt Järvafältet än i andra delar av Stockholm, och om hur personer som inte kan svenska har haft svårt att hitta officiella uppgifter om coronaviruset.

När de 15 första dödsfallen var konstaterade i Stockholm kunde man se att sex av dem var svensksomalier, rapporterade SVT då.

Redan kort efter de första dödsfallen i Stockholm såg sjukvården att flera av de smittade kom från samma område, men det dröjde nästan två veckor innan man agerade, vilket Expressens Frida Sundkvist skrivit om i en längre granskning. I går publicerades siffror från Region Stockholm om att Rinkeby-Kista är den stadsdel som har flest covid-19-smittade i relation till befolkningen. Där har 47 fall per 10 000 personer rapporterats smittade.

”Kan de ens begravas?”

I dag skriver journalisten och författaren Nuri Kino i en ledartext i Svenska Dagbladet om hur många assyrier/syrianer drabbats hårt av viruset.

Den 6 april hade 43 assyrier/syrianer dött.

”Jag kände en del av dem, liksom barn eller andra anhöriga till dem. Den yngsta var 56 år, den äldsta 89. Den yngsta hade inga bakomliggande sjukdomar. 7 av de 20 familjer jag varit i kontakt med uppger också att de inte känner till att det skulle finnas några sådana”, skriver han.

Den 4 april hade 225 personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i regionen. Den 5 april var det 251 personer, och den 6 april var det 303 personer.

”Vi kom fram till 43 genom att kartlägga inlägg på sociala medier, genom att höra av oss till anhöriga till de bortgångna och genom källor och kontakter i folkgruppen”, berättar Nuri Kino för Expressen.

”Det är kulturellt betingat, sättet vi socialiserar på är en bidragande orsak. Vi umgås gärna ofta, många och över generationerna”, skriver Nuri Kino vidare.

”Ålderssegregation är inte lika vanlig hos oss.”

Han beskriver att de nu gör en slags kartläggning över hur smittan spridits bland personerna i Stockholm.

Jacob Ada, begravningsentreprenör, som ansvarat för begravningen av 39 av de assyrier/syrianer som har dött, säger till SvD:

– Vi får flera samtal om dagen. De senaste tre dagarna har varit värst. Det ringer till mig hela tiden, både anhöriga till de som dött men också till sådana som ligger på sjukhus och inte har långt kvar. Deras barn undrar: kan de ens begravas?

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

”Kan ha räddat många liv”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.