Nya larmet från Filipstad – panikhöjning av skatten

Åsa Hååkman Felth (S) blir nytt kommunalråd i Filipstad den 1 februari. Här utanför finansdepartementet strax innan mötet med Lena Micko (S).
Filipstad.
Foto: ADOBE STOCK

Efter flyktingkrisen 2015 har kostnaderna för Filipstads kommun – som tagit emot väldigt många asylsökande – skenat, vilket bland annat uppmärksammades i ett reportage i ”Uppdrag granskning” i fjol.

Nu larmar kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S) om att situationen har förvärrats ytterligare.

Kommunen talar nu om att de kan behöva höja skatten med över tio procent till 2022.

– Fortsätter det här blir det ju ännu mer minus. Och det går inte. Vi kan inte dra ner hur mycket som helst för vi behöver också skola, vård och omsorg på en nivå som faktiskt är acceptabel.

Från och med den 1 februari är Åsa Hååkman Felth (S) nytt kommunalråd i den kommunen Filipstad, där de sociala kostnaderna skenat i flyktingmottagandets spår.

I ett uppmärksammat reportage som SVT:s ”Uppdrag granskning” gjorde i augusti 2019 kom man fram till att den inrikesfödda gruppen minskat med 640 personer mellan 2012 och 2018 samtidigt som den utrikesfödda ökat med 963. Något som bidragit till stora, ekonomiska utmaningar. 

Jim Frölander, integrationsansvarig i kommunen, sade i programmet att han ville ”uppvigla kommuner mot staten för att få ekonomisk hjälp”.

– Vi är på väg mot katastrof, sa han.

Och nu på fredagen var Åsa Hååkman Felth ett av de 26 kommunalråd som träffade civilminister Lena Micko (S) för ett möte just om kommunernas situation. 

Kommunalrådet: ”Nya pengarna är en droppe i havet”

När Expressen träffade henne strax innan mötet sade hon att hon är där för att ge ministern hennes berättelse om Filipstad. Och den är just nu allt annat än ljus. Åtminstone ekonomiskt sett.

– Vi behöver ett ”vi behöver hjälp”-stöd just för Filipstad nu. 

Bland annat handlar det om att de bidrag som kopplats till den stora mängd asylsökanden som Filipstad tog emot inte längre är anpassade efter behov, utan i stället styrt mot antalet invånare. En modell som inte fungerar, menar Åsa Hååkman Felth. 

– I kommunen har vi inga arbeten till personer som studerat och har bra utbildning, så de flyttar ju. De som är kvar hos oss är de som inte har någon utbildning och som står långt ifrån arbetsmarknaden. Kanske rentav analfabeter. Att genomföra en förändring kostar ju enormt med pengar då. Man måste ju börja från början så att säga. Om man inte lärt sig att räkna och skriva på sitt eget språk att börja lära sig ett nytt språk.

Nu skjuter man till 7,5 miljarder till kommuner och regioner. Hur långt räcker det?

– Bryter man ner det är det 6-7 miljoner totalt för oss. Det är en droppe i havet, så är det. När jag var uppe förra gången sade jag att jag behöver 100 miljoner till kommunen men då fick vi 3,5. Nu får vi lite till men det saknas fortfarande runt 90 miljoner.

Lena Micko (S) tog i höstas över rollen som civilminister efter Ardalan Shekarabi (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som läget ser ut nu pratar de i kommunen om att höja skatten rejält framöver.

– Det är stora, tuffa utmaningar. Det är så tufft att vi pratar om tre skattekronor till 2022. I dag är skatten nästan på 23 procent, så det är en höjning med mer än tio procent.

– Fortsätter det här blir det ju ännu mer minus. Och det går inte. Vi kan inte dra ner hur mycket som helst för vi behöver också skola, vård och omsorg på en nivå som faktiskt är acceptabel.

Svaret: ”Stort ansvar ligger på kommunerna”

Jämfört med i augusti 2019 har den ekonomiska situationen blivit ännu sämre, säger hon. Bland annat ökar summan för placeringskostnader och försörjningsstöd. Då var det 60 miljoner, nu är det 70. 

– För att förstå proportionerna: De här 70 miljonerna motsvarar 700 miljoner i Karlstad. Lägg till en nolla till för Stockholm, då förstår du. Vi blöder och behöver hjälp här och nu. 

– Bara för att de flesta har flyttat innebär det inte att vi är av med ett problem, för vi har ju mycket anhöriginvandring. 

Vad tänker du om regeringens hantering av den här frågan? 

– Det är bra att man försöker ge pengar till välfärden, men det räcker inte. Jag vill ha resterande drygt 90 miljoner till Filipstads kommun.

Civilminister Lena Micko (S) säger till Expressen att regeringen är mycket väl medveten om läget, men framhåller att de har ett beslut om kostnadsutjämning som kommer att få väldigt stor betydelse, framför allt för mindre kommuner som haft tuffa utmaningar.

– Jag vet att det är många kommuner som behöver stöd och behoven är stora för fler kommuner än Filipstad. Förra veckan aviserades nya generella statsbidrag till kommunerna. Det är ett välbehövligt tillskott. Denna regering har under både förra och nuvarande mandatperiod poängterat att välfärden behöver prioriteras, säger hon och fortsätter: 

– Det kommer att behövas en kombination av åtgärder för att värna välfärden. Kommunerna behöver ställa om till de utmaningar de står inför. Staten ska stödja detta arbete men ett stort ansvar ligger också på kommunerna – de är de som kan sin verksamhet och organisation och kan ställa om utifrån de lokala förutsättningarna. Det är en viktig del i det kommunala självstyret. Det är just därför som regeringen har möten med kommunerna – vi behöver hitta lösningar och åtgärder som möter de utmaningar vi står inför.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.