Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så vill regeringen kunna straffa svenska IS-terrorister

Justitieminister Morgan Johansson
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Islamiska staten har besegrats – nu sitter många terrorister fängslade i Syrien i väntan på besked.
Foto: MARTIN KÄLLSTRAND / MARTIN KÄLLSTRAND

Regeringen vill göra det straffbart att delta i terrororganisationer.

I dag skickar man ett utredningsförslag på lagrådsremiss.

– Om du har samröre med en terroristorganisation ska du kunna straffas, säger justitieminister Morgan Johansson (S) under en presskonferens. 

Förutom de två nya brotten som läggs till lagstiftningen ska polisen och säkerhetspolisen få utökade befogenheter att bedriva särskild signalspaning.

Under en presskonferens på torsdagen förklarade Morgan Johansson hur regeringen nu siktar på att strama åt lagarna kring återvändande svenska IS-terrorister.

I förslaget ska de två nya terrorbrotten ge ett fängelsestraff på max två år, om brottet klassas inom normalgraden. Om brottet klassas som grovt ska straffet bli sex års fängelse. 

Efter koalitionens militära seger mot terrorsekten Islamiska staten har flera jihadister – män, kvinnor och barn – med svenskt medborgarskap gripits.

I dag är de fängslade i kurdkontrollerade läger, men frågan om vad som ska ske med dem härnäst har väckt stor diskussion. Frågan gäller specifikt hur man ska kunna lagföra de personer som man misstänker har begått brott under sin tid inom IS. 

Samtidigt öppnar regeringen upp för utökad signalspaning, som i så fall väntas träda i kraft samtidigt som de andra två terrorbrotten. 

IS-svenskar är kanske på väg hem

I Sverige finns inget specifikt förbud mot att delta i en terrororganisation. Det innebär att människor som rest och stött Islamiska staten kan försättas på fri fot om de återvänder till landet, om det inte finns några konkreta brottsmisstankar mot dem.

I dag är det olagligt att göra resor, bedriva utbildning, offentligt uppmana och rekrytera för terroristbrott.

– I den tidigare lagstiftningen har det varit brottsligt att rekrytera ”folk” och det har tolkats som att man måste rekrytera fler än en. Det har vi ändrat nu i den kommande lagstiftningen, det ska räcka med att man har rekryterat bara en person, säger Morgan Johansson under presskonferensen. 

Efter dådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017 har det funnits politiskt stöd för en utvidgning av den lagstiftningen.

Betydligt fler ska åtalas

En utredning har föreslagit att även kriminalisera deltagandet i en terrorgrupps verksamhet.

Nu går regeringen vidare med förslaget. I dag skickas det på lagrådsremiss.

– Det vi nu gör det är att vi också kriminaliserar allt deltagande och samröre med en organisation som typiskt sett ägnar sig åt terroristverksamhet, och det kan till exempel handla om att man på olika sätt främjar eller understödjer den organisationen, man rekryterar nya medlemmar, att man försöker få in mer pengar till den här organisationen, att man utför transporter, att man ordnar möteslokaler, säger Morgan Johansson under presskonferensen.

– Min bedömning är att med den här utvidgningen av det kriminaliserade området så kommer vi att kunna åtala och döma betydligt många fler i den här kretsen än man tidigare kunnat göra, sa Morgan Johansson till Ekot i tisdags.

Regeringens mål är att laget ska gälla från och med augusti i år.

Johansson: ”Inte bara islamistisk terrorism” 

Morgan Johansson vill under presskonferensen understryka att det finns en bred definition av vem eller vilka som kan utföra ett terroristbrott.

– Men ondskan kan komma i olika former, och från olika politiska hemvister. Det värsta terrorbrottet i Norden i efterkrigstid genomfördes av Anders Behring Breivik som riktade sig mot socialdemokratin och arbetarrörelsen. Så det är inte bara den islamistiska terrorism det här handlar om, säger Morgan Johansson under presskonferensen. 

Moderaterna: Det är för korta straff

Johan Forssell är moderaternas rättspolitiske talesperson tycker att förslagen kommer för sent.

– Det är bra att det här kommer på plats, men vi tycker att det har tagit för lång tid. Det har gått ett helt år sedan regeringen berättade att de ville genomföra det här, säger Johan Forssell som också säger att det är ”anmärkningsvärt” att man kan få två år för brotten om man döms för normalgraden. 

– Det är samma straff som om man döms för stöld, och det är löjeväckande, säger Johan Forssell till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.