Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya lagen: Dödsstraff för otrogna och homosexuella

Bruneis sultan Hassanl Bolkiah. Foto: LYNN BO BO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sultanen, här till höger, tillsammans med Vietnamns president Nguyen Phu Trong. Foto: LUONG THAI LINH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Otrohet och homosexualitet kommer straffas med döden i Brunei efter att ny lag träder i kraft nästa vecka.Foto: COLOURBOX

Otrohet och homosexualitet kommer straffas med döden i Brunei efter att ny lag träder i kraft nästa vecka.

Den som bryter mot lagen komma att stenas till döds, skriver CNN

”Sverige och EU fördömer dödsstraffet i alla dess former”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.

Den nya lagen i kungadömet Brunei börjar gälla från och med den 3 april.

Människor som dömds som skyldiga till otrohet, eller människor som har samkönat sex, ska nu straffas med döden genom stening. 

Dödstraffet ska, enligt den nya bestämmelsen också ”bevittnas av en grupp muslimer”, skriver CNN.

Bruneis nya hårda lagar annonserades redan 2014 av landets sultan Hassanal Bolkiah, och har gradvis införts. Den senaste, ska diskret ha offentliggjorts på landets justitieministers hemsida den 29 december 2018.

Människorättsgrupper slår larm 

Människorättsgrupper har varit snabba med att fördöma den nya lagen, som också inför att den som döms för stöld ska få en kroppsdel amputerad som straff.

– Brunei måste omedelbart stoppa planerna på de här hemska straffen. Bruneis beslut att göra praktik av de här straffen måste snabbt fördömas internationellt, säger Rachel Chhoa-Howard, Brunei-researcher på Amnesty International i ett uttalande. 

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) riktar också hård kritik mot lagen.

”Den nya lagen i Brunei om dödsstraff genom stening är grym och oacceptabel. Sverige och EU fördömer dödsstraffet i alla dess former. Dödsstraffen är inhumant och oåterkalleligt och har ingen plats i ett land som styrs utav lagar”, skriver Margot Wallström på Twitter. 

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1111341089464745984

Brunei blev 2014 det första landet i regionen att införa sharialagar. 

Som granne till de andra muslimska länderna Indonesien och Malaysia har Brunei, i jämförelse med sina grannar gått i en allt mer konservativ riktning. Nyligen förbjöds även alkohol i landet.

 

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/brunei/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.