Nya lagarna 2016 som du måste ha koll på

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Har du koll på de nya lagarna som börjar gälla under 2016?
Foto: Lisa Mattisson

Gratis läkemedel till barn, sänkt skatt för pensionärer och en tredje pappamånad.

Det är några av förändringarna när nya lagar införs 2016.

Här är några du behöver ha koll på.

1. Läkemedel till barn blir gratis

Från och med den 1 januari 2016 blir läkemedel kostnadsfria för barn under 18 år.


2. Sjukskrivna ska aldrig bli utförsäkrade

Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen tas bort från och med den 1 februari 2016. Nu är gränsen satt till två och ett halvt år. När den slopas är syftet att sjukskrivna aldrig ska bli utförsäkrade.


Foto: Colourbox

3. Slipper redovisa lika ofta

Under 2016 ändras flera regler kring finansiell information och aktieinnehav. En av de stora förändringarna är att företag som ger ut värdepapper inte längre kommer att behöva offentliggöra delårsrapporter för räkenskapsårets första och tredje kvartal. Från och med den 1 februari 2016 är det frivilligt.


4. Slut med etableringslotsar

Etableringslotsar avskaffas under året. Det är privata företag som anlitats av Arbetsförmedlingen för att hjälpa nyanlända att hitta jobb i Sverige. Expressen har granskat branschen tidigare.


Foto: Colourbox

5. Sänkt skatt för pensionärer

Pensionärer som har en årsinkomst på mindre än 240 000 kronor får sänkt skatt. Samtidigt införs en löneskatt på 6,15 procent för arbetsinkomster för alla som har fyllt 65 år.


Foto: Monkey Business Images

6. Inget avdrag för gåvor till ideell verksamhet

Tidigare har man kunnat få avdrag i deklarationen för donationer till ideell verksamhet. Den skatterabatten slopas under 2016.


7. Högre krav på företag med missnöjda kunder

Företag som får höra från missnöjda kunder tvingas informera om hur tvisten ska kunna lösas – och ska i huvudsak tipsa om Allmäna reklamationsnämnden (ARN), inte domstolar.


Foto: Colourbox

8. En tredje pappamånad införs

Ett skifte i föräldraförsäkringen sker, och vad som kallats för en tredje pappamånad införs. I praktiken har riksdagen beslutat att ändra antalet dagar som inte kan överlåtas till den andra föräldern från 60 till 90 dagar.


9. Nya regler för kontaktförbud

Kontaktförbud blir internationella – eller åtminstone giltiga i hela EU. Kontaktförbud som meddelats i Sverige gäller i andra EU-länder, och andra EU-länders beslut om kontaktförbud gäller även i Sverige.


Foto: Shutterstock

10. Personalliggare införs på byggarbetsplatser

Nu kommer även byggarbetsplatser att behöva ha personalliggare. När ett bygge startas ska det anmälas till Skatteverket, som kan komma att göra oanmälda inspektioner för att kontrollera att personalliggaren sköts. Gäller från 1 januari 2016.


Foto: Marcus Ericsson/TT

11. Trängselskatten i Stockholm höjs

För att finansiera utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholms län höjs trängselskatterna i Stockholms innerstad. Maxnivån går från 20 till 35 kronor – och dessutom införs trängselskatt på Essingeleden.


12. Folkbokföringen ändras

Nu kommer vi att folkbokföras i distrikt – och inte i de gamla församlingarna. Dessutom kommer en enhetlig begravningsavgift till Svenska kyrkan att införas, med undantag för Stockholm och Tranås. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.