Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya lag: Förbjudet att röka med barn i bilen

Nu blir det förbjudet att röka i bilen om det finns barn under 15 år i den.

Foto: COLOURBOX

Att röka i bilen om det finns barn med är inte lämpligt, anser finska myndigheter som nu inför en lagändring.

Dessutom förbjuds rökning av e-cigaretter på allmän plats.

Målet är att landet ska vara helt rökfritt inom 15 år.

Från och med i dag, måndag, är det slut på bilrökandet i Finland, i alla fall om medpassagerarna är barn under 15 år.

Beslutet är en del i en ny lag som införs i Finland, som bland annat är till för att skydda icke-rökarna, vilket tidigare bemötts av kritik. Den nya lagen ställer även krav på att cigarettpaket ska förses med varningsbilder på skadade lungor eller andra rökrelaterade skador, rapporterar danska tv 2.

E-cigaretter förbjuds

Att röka på allmän plats är förbjudet i Finland. Genom med den nya lagen betraktas även e-cigaretter som vilka tobaksprodukter som helst och blir därmed också förbjudna att röka på allmänna ytor.

 

SE ÄVEN: E-cigaretten exploderade i fickan

 

Lagen betyder även att mentolcigaretter inom några år kommer att bli förbjudna, berättar Meri Paavola, konsulent i det finska social- och hälsoministeriet.

– Alla smaksatta tobaksprodukter försvinner senast år 2020. Mentol är den populäraste smaken och röks mest i Finland än i något annat EU-land, säger hon till nyhetsbyrån FNB.

Ingen rökning i framtiden

Den nya lagen innebär också att det blir svårare för våra grannar att köra över gränsen till exempelvis Ryssland för att köpa in billig tobak. I framtiden kommer det att finnas ett tak för hur mycket som går att föra in i landet.

Social- och hälsoministeriet i Finland har som mål att landet ska vara helt rökfritt år 2030, bland annat för att kunna spara in på behandling för de som blivit sjuka av rökning eller passiv rökning.

En del av lagändringen i Finland baseras på EU:s tobaksdirektiv. I Sverige finns inget förbud mot att röka med barn i bilen.

LÄS MER: Rökning kan förändra fostrets DNA