Statsminister Magdalena Andersson, S, berättade i sin regeringsförklaring att hennes regering kommer att ”vända på varenda sten” för att lösa gängkriminaliteten.
Sveriges nya kulturminister Jeanette Gustafsdotter öppnade sedan för en utredning om gangsterrappens roll i den kriminella världen.
– Det är väldigt viktigt att titta på det och se vad det leder till. Det är som statsministern säger, vi ska vända på varje sten för att komma åt problemen i samhället. Vilket är skönt att höra, sa Jeanette Gustafsdotter till SVT:s Kulturnyheterna.
SVT: En av de stenarna är det att utreda gangsterrappen?
– Ja, absolut titta på det. Leder det till brott så måste vi göra något åt det.
På fredagen ville Gustafsdotter förtydliga sitt uttalande. Hon säger att hon aldrig menat att gangsterrappen ska utredas.
– Jag menar att vi ska titta på det. Jag kan ha använt ordet utreda men man ska komma ihåg att det är min andra dag på jobbet och för mig betyder det ordet att vi ska titta på det. Aldrig att vi ska tillsätta någon utredning. Det finns inte, säger hon till SVT.
SD:s krav
Jeanette Gustafsdotter är inte första politikern som efterfrågat en närmare granskning av musiken.
Kort efter mordet på rapparen Einár gick Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson ut i GP och krävde att Brå utreder gangsterrappens betydelse – när det kommer till rekrytering och inkomster för de kriminella gängen.
– Det finns uppenbarligen en växelverkan mellan gangsterrappen och gangstermiljöer, sa Andersson till tidningen.
Vid sidan om kravet öppnade han även upp för att stoppa gangsterrap från att spelas upp i public service.
”Innebär inte att man ska agera på det”
Expressen sökte Jeanette Gustafsdotter (S) för en intervju under torsdagen. På kvällen skickade hon svar på frågor i skriftliga kommentarer.
På frågan om hur gansterrappen då skulle utredas uppgav hon:
– Jag kommer alltid att värna yttrandefriheten och konstens frihet. Armlängds avstånd är en viktig princip och ska alltid gälla oavsett konstform. Kulturen har en oerhörd förmåga att, som statsministern sa i regeringsförklaringen ”ta oss människor utanför oss själva och närmare varandra”. Däremot kommer jag noggrant följa debatten.
Kulturministern betonar att hon inte definierar någon musikgenre som ett problem. Hon säger också att det inte är hennes uppgift att definiera vad som anses vara gangsterrap.
– Det är inte min sak att definiera genrer. Under samtalet i SVT i morse drogs min tanke till rapmusik som handlar om, och i vissa fall förskönar, kriminella handlingar.
Om man skulle komma fram till att det finns ett samband mellan brott och gangsterrap – vad händer sedan?
– Många konstformer, däribland musik, kan få oss att förstå vår samtid. Det innebär inte att man ska agera på det och skapa begränsningar av någon konstform.