Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya kritiken mot L:s petning: ”Partistyrelsen chockade mig”

Jesper Brandberg.Foto: Liberalerna
Jan Björklund.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Cecilia Wikström.Foto: KRISTOFER SANDBERG

Flera toppar inom Liberalerna går ut till Cecilia Wikströms försvar efter petningen.

”Jag menar att partistyrelsen överträtt sina befogenheter”, skriver Jesper Brandberg på SvD debatt.

Men Jan Björklund menar att ledningen inte hanterat situationen felaktigt: 

– Vi ville inte peta henne från listan. Men hon valde att behålla bolagsuppdragen och då fick hon i stället lämna listan, säger han om Wikström till SVT

Petningen av L-toppen Cecilia Wikström från EU-listan har vållat stor uppståndelse de senaste dagarna. Partiledningen var hård i sin kritik mot Wikström, som man menade inte kunde behålla både sina privata styrelseuppdrag samtidigt som hennes topplacering på EU-listan. 

Men i går gick flera liberaler ut till Wikströms försvar. Före detta partiledaren och ambassadören Maria Leissner kallar partiledningens beslut för ”totalt skandalöst” i ett inlägg på Facebook.

Totalt skandalöst att avsätta Cecilia Wikström, denna juvel till liberal EU-politiker, på grund av en i ett mediedrev påhittad moralregel som saknar all relevans”, skriver Maria Leissner. 

Även Malin Sjöberg Högrell, ordförande för L i Wikströms hemdistrikt Uppsala ifrågasatte agerandet. 

– När vi hade partiråd för dryga tre veckor sedan, så var alla fakta kända, och ingen hade någon fråga, och alla ställde sig enhälligt bakom Cecilia. Och sedan, när det började bli lite frågor i medierna, så ändrar man sig snabbt. Det är anmärkningsvärt, säger hon till SR. 

Brandberg: Partistyrelsen chockade mig

Och nu sällar sig även Jesper Brandberg, kommunalråd för L i Västerås och ombud på Liberalernas partiråd, till gruppen. I en debattartikel i SvD skriver han att han att partistyrelsens besked chockade honom. 

”När vi nu i helgen samlades till kick-off för EU-valrörelsen så chockar partistyrelsen mig och många andra med att plötsligt sparka huvudkandidaten. Detta gör styrelsen dessutom helt utan att kunna presentera några nya tillkommande fakta.”, skriver han.

Brandberg menar att man inte har befogenhet att avsätta Wikström – utan att det krävs antingen ett nytt partiråd eller landsråd för att upphäva hennes topplacering.

”Partistyrelsen överprövar genom detta agerande partirådets beslut – vilket väcker allvarliga frågor om interndemokratin i vårt parti. Jag menar att partistyrelsen överträtt sina befogenheter när den överprövar ett färskt ställningstagande från en överordnad instans.”

Björklund: ”Det är olämpligt”

Men partiledare Jan Björklund håller inte med. Till SVT säger han att man inte vetat om omfattningen i hennes engagemang, och att dessa var olämpliga. 

– Ingen av oss kände till omfattningen eller arvoderingsnivån, inriktningen på uppdragen eller att bolagen hade motiverat invalet av henne med hennes nätverk i Europa och i Europapolitiken, säger Björklund och fortsätter:

– När det väl granskades kom vi fram till att det är olämpligt. Då bad vi henne att kliva av börsbolagen. Vi ville inte peta henne från listan. Men hon valde att behålla bolagsuppdragen och då fick hon i stället lämna listan.

Björklund säger att han är medveten om att turbulensen kring petningen kan påverka partiets opinionssiffror negativt, men att det är rätt beslut på lång sikt.

– På kort sikt är det så klart inte bra, på längre sikt tror jag att det spelar mycket liten roll. Nu ska vi sätta ihop en ny EU-lista och fokusera på valet i maj.