Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är nya reglerna för Trumps inreseförbud

USA:s president Donald Trump.Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS
Inreseförbudet har lagts fram i flera omgångar och varit föremål för protester.Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN

Man måste ha nära familje- eller affärsband för att komma in i USA. Att vara mormor eller fästman duger inte. Så lyder bestämmelserna för flyktingar och personer från sex i huvudsak muslimska länder som söker visum i landet. Det har Trumps regering nu beslutat.

De nya riktlinjerna börjar gälla klockan åtta på torsdagskvällen, men visum som redan har godkänts kommer inte att återkallas.

Det innebär att resenärer från Syrien, Sudan, Somalia, Libyen, Iran och Jemen måste visa att de har en förälder, make eller maka, barn, vuxet barn, svärson, svärdotter eller syskon i landet för att få inresetillstånd. Samma krav gäller, med några undantag, även flyktingar som fortfarande väntar på godkännande, det rapporterar TT. Beslutet stoppar visumansökningar för människor från de berörda länderna i 90 dagar och hindrar omplacering av flyktingar inom landet för 120 dagar, enligt The Guardian.

Vad som räknas som nära familj är begränsat till första leden släkt eller äktenskap. Far och morföräldrar, barnbarn, fastrar och farbröder, syskonbarn, kusiner, svägerskor och svågrar, fästmör och fästmän gills således inte. Restriktionen gäller dock inte journalister, studenter, arbetare och föreläsare med inbjudningar eller arbetskontrakt.

En tidigare version av den exekutiva ordern inkluderade även människor från Irak. 

https://twitter.com/AP/status/880232517395255297

Riktlinjerna kommer efter det att högsta domstolen delvis godkände det kritiserade inreseförbudet tidigare i veckan. Förbudet träder i kraft 72 timmar efter beslutet, alltså torsdag eftermiddag svensk tid och kan innebära att resenärer för de aktuella länderna nekas att stiga ombord på flyg till USA, enligt TT.

- Det här berör medborgare från de aktuella länderna oavsett varifrån de flyger. Vi förhåller oss till reglerna, så det kan bli så att vi måste neka någon ombordstigning, säger Fredrik Henriksson, presschef på flygbolaget SAS, till TT.

Proceduren gör gällande att resenärer till USA kollas genom att man jämför passet med den amerikanska immigrationsmyndighetens databas. Henriksson säger till TT att han rekommenderar resenärer som är osäkra på sin status att kontakta USA:s ambassad.

- Gör myndigheterna en bedömning att de inte får flyga så måste vi följa det, enligt vårt avtal med USA.

https://twitter.com/CNN/status/880284702413910016

Kritiserats som diskriminerande

Ett tidigare inreseförbud, som orsakade kaos på flygplatserna, var i kraft under några dagar i januari. Båda har kritiserats som diskriminerande mot muslimer. Den iranska utrikesministern Mohammad Javad Zarif, sade enligt The Guardian, att det nya, uppdaterade förbudet "inte skulle hjälpa att bekämpa terrorism". Den nuvarande texten har dock inga referenser till religion.

Syftet med förbudet ska enligt president Trump vara att stävja terrorism och ge mer tid för kontroll av inresenärer.

USA:s president Donald Trump.Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

"Rigorös" process

Det tidigare förbudet stoppades av domare som ansåg att den bröt mot USA:s grundlag. Enligt organisationer och representanter som arbetar med flyktingärenden har de flesta flyktingar som kommer till USA redan familjeband och processen som krävs för att godkänna deras inresa är ”extremt rigorös” skriver Bloomberg. NBC rapporterar till exempel att av de 12 998 flyktingvisum som utfärdades från Yemen förra året hade 12 563 nära familj i landet.

Förutom inreseförbudet har Trump också sänkt flyktingkvoten för 2017, från 110 000 som det var under Obamastyret, till 50 000, rapporterar The Guardian. 

 

LÄS MER: Donald Trumps krav: återinför inreseförbudet 

LÄS MER: Trumps seger: Kritiserat inreseförbud får stöd 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.