Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Nya krissiffror för KD - S under 25 procent

Publicerad
Uppdaterad
Botten, Göran. Här är kristdemokraternas nya krissiffror: 2,7 procent.
- De har ett positioneringsproblem och måste diskutera vad de ska göra för att överleva, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Den senaste väljarbarometern från Skop är ännu en kalldusch för KD. Partiet har rasat i opinionsmätningarna sedan valet i höstas - och nu ligger de på rekordlåga 2,7 procent.
- Det här är riktigt allvarligt. Om de får en sådan här signal till så bryter nog den interna diskussionen ut på riktigt, säger s-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Behöver inte oroa sig

Han tror dock inte att partiledare Göran Hägglund behöver oroa sig för att bli utbytt.
- De flesta inom KD vet att de här siffrorna inte beror på partiledaren utan snarare handlar om ett positioneringsproblem. De behöver bli tydligare med sin politik.
Kristdemokraterna valde i natt enbart att ge försiktiga kommentarer på mätningen:
- Det är klart att partiet kommer att ta tag och göra saker. Det är tråkigt att vi inte får högre siffror, men tyvärr har vi gått bakåt ända sedan valet, säger pressekreterare Miriam Arrebäck.
Men KD är inte ensamma om att visa katastrofsiffror.
Socialdemokraterna tappar hela 3,8 procentenheter av väljarstödet och gapet till Moderaterna är nu över tio procentenheter. Stig-Björn Ljunggren är inte förvånad.
- S är ett parti som skämmer ut sig för tillfället.
- Men så fort de får ordning på torpet och partiledarfrågan är löst får de förhoppningsvis tillbaka sin trovärdighet, säger han.
Moderaterna är nu klart största parti, även Centern går framåt. De positiva siffrorna är en framgång då partiet tidigare backat i flera opinionsmätningar. Mätningen är gjord mellan den 15 december förra året och den 12 januari i år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag