Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya kravet i Kina: Alla ska skannas

Största nyhetshändelserna i världen.
När en kinesisk medborgare köper en ny mobiltelefon eller mobildata är man redan tvungen att visa legitimation samt bli fotograferad. Den nya lagändringen innebär utöver detta att ansiktet ska skannas.Foto: COLOURBOX
När den nya lagändringen meddelades i september rasade hundratals användare på sociala medier mot att allt mer data om dem samlas in.Foto: VV Voennyy/Colourbox

Medborgare i Kina måste nu skanna ansiktet när de köper en ny mobiltelefon, rapporterar BBC.

Anledningen är att myndigheter vill verifiera identiteterna hos landets hundratals miljoner internetanvändare.

Lagändringen utannonserades i september och trädde i kraft under söndagen.

Det rapporterar BBC.

Den kinesiska staten har motiverat beslutet med att man vill ”skydda legitima rättigheter och intressen hos medborgare på internet”.

När en kinesisk medborgare köper en ny mobiltelefon eller mobildata är man redan tvungen att visa legitimation samt bli fotograferad. 

Den nya lagändringen innebär utöver detta att ansiktet ska skannas. Detta för att myndigheterna ska veta att personen är densamma som legitimationen uppger.

Kritiken mot den statliga övervakningen

Enligt BBC använder Kina redan ansiktsigenkänning för att övervaka sina medborgare, och supermakten är världsledande inom den här typen av teknologi. Den ständigt ökande implementeringen av ansiktsigenkänning har dock kritiserats, rapporterar BBC.

När den nya lagändringen meddelades i september rasade hundratals användare på sociala medier mot att allt mer data om dem samlas in. Bland annat pekade man på att invånarna blir mer och mer övervakade – men även Kinas säkerhetsbrister och risken för att data läcker ut och hamnar i händerna på kriminella.

Se filmklippen på kinesiska fånglägret:

SVT Nyheter har tagit del av vittnesmål som visar Kinas interneringsläger i Xinjiangprovinsen.