Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya kravet: Alla på Riksrevisionen ska gå

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Riksrevisor Susanne Ackum valde i fredags att lämna sin tjänst.
Foto: Christian Hagward / Riksrevisionen / Pressbild
Ulf Bengtsson ska ha försökt påverka utredningar som han själv varit delaktig i.
Foto: Christian Hagward / Riksrevisionen / Pressbild

Riksrevisionen skakas av flera missförhållanden.

Nu ställs krav på att alla riksrevisorer lämnar sina uppdrag.

– De bär gemensamt ansvaret för den bristande integriteten, säger Ulla Andrén, ordförande på antikorruptionsorganisationen Transparency international Sverige till Dagens Nyheter.

Samtidigt avslöjar tidningen att myndigheten lagt ned granskningar för nästan tio miljoner kronor.

Riksrevisor Susanne Ackum valde i fredags att lämna sin tjänst efter att Dagens Nyheter avslöjat hur hon bland annat skickat över internt utredningsmaterial till personal på regeringskansliet och lovat bort tjänster på den statliga myndigheten innan de utlysts officiellt.


LÄS MER: Riksrevisor lämnade ut internt material


Samtidigt har det även framkommit att hennes kollega Ulf Bengtsson försökt påverka utredningar som han själv varit delaktig i.

Ulf Bengtsson.
Foto: Christian Hagward / Riksrevisionen / Pressbild

Det har fått den oberoende organisationen Transparency international Sverige att reagera.

"En riktig skandal"

Organisationen kräver nu att samtliga riksrevisorer lämnar sina tjänster.

– De bär gemensamt ansvaret för den bristande integriteten. Det rimliga är att de ställer sina platser till förfogande, säger TI:s ordförande Ulla Andrén till DN.

Och fortsätter:

– Det här är en riktig skandal. Vi kan inte annat än att se att riksrevisorerna har agerat bristande i integritet och omdöme. Hade detta varit någon annan myndighet hade det kanske inte varit lika allvarligt, men Riksrevisionen har en speciell ställning i det svenska samhället. Om det här kan hända på Riksrevisionen så kan förtroendet för hela statsförvaltningen rubbas.

Men det är inte bara integriteten som är ansatt på myndigheten.

Flera medarbetare har reagerat på att Riksrevisionen - som har till uppgift att kontrollera att landets olika myndighetsorgan sköter sitt arbete på ett kostnadseffektivt sätt - inte själv lever upp till de kraven.

Jobb för tio miljoner i papperskorgen

Sedan 2015 har de tre riksrevisorerna genomfört ett förändringsarbete på myndigheten och mellan oktober och maj 2016 har nio utredningar stoppats innan de klara uppger källor för DN:s reportrar Mattias Carlsson och Mikael Delin.

Det innebär att drygt 19 000 arbetstimmar till en kostnad på nästan tio miljoner kronor gått rakt ner i papperskorgen.

– Att det läggs ned någon enstaka granskning varje år är inget konstigt. Men när det är såhär många så skaver det i mig att man handskas med skattebetalarnas pengar på det här sättet. Det är allvarligt för en myndighet som ska värna en effektiv resursanvändning, säger en källa med god insyn i Riksrevisionen till DN.

DN har också sökt riksrevisorerna Ulf Bengtsson och Margareta Åberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.