Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya kraven i Norge för elsparkcyklar

Europa tar ett hårdare tag kring frågan om elsparkcyklarna.
Foto: HEIKO KUEVERLING
Norge inför nu åldersgräns.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Elsparkcyklarnas existens är en omdiskuterad fråga.

Nu skärper Norge lagarna och inför både ålders- och alkoholgräns. 

Det blir alkoholgräns på 0,2 promille, åldersgräns och hjälmkrav när regeringen nu skärper lagstiftningen kring för användning av elsparkcyklar. Det skriver transportdepartementet i ett pressmeddelande. 

Precis som i Sverige har grannlandet sett en ökning av skador och olyckor i samband med användandet av elsparkcyklar. 

 – Det här kan inte fortsätta. Vi måste säkerställa säkerheten, tryggheten och tillgängligheten för både användare av sådana fordon och deras medtrafikanter. Därför skärper vi reglerna för elskotrar, säger transportminister Jon-Ivar Nygård.

Den nya åldersgränsen är 12 år och hjälmkravet gäller alla under 15 år, skriver E24.

Danmark införde hjälmkrav

Redan förra året skärpte norska regeringen reglerna kring fordonen och beslutade att stänga av dem mellan klockan 23 på kvällen och 5 på morgonen.

Även i Danmark har man nu skärpt reglerna. Från och med 1 januari i år det förbjudet att färdas på elsparkcykel utan hjälm.

– Vi ska alla kunna färdas tryggt och säkert i trafiken, det gäller även de som färdas på elsparkcyklar, sa Danmarks transportminister Benny Engelbrecht tidigare i år. 

Enligt en dansk undersökning löper man sju gånger så stor risk att råka ut för en olycka om man färdas på en elsparkcykel jämfört med en vanlig cykel. 

I Sverige finns det ännu inget krav på hjälm om elsparkcykeln inte kan köras snabbare än 20 kilometer i timmen, då räknas den som en moped.

Elsparkcyklarnas existens är en omdiskuterad fråga.
Foto: Colourbox

SE MER

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.