Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya krav på förlängd ersättning till riskgrupper

Julia Kronlid, Sverigedemokraternas socialförsäkringspolitiska talesperson.Foto: SVEN LINDWALL
Flera partier vill att den tillfälliga ersättningen ska finnas kvar tills det finns ett vaccin.Foto: JONAS LINDKVIST / DN TT NYHETSBYRÅN

Vid årsskiftet försvinner den tillfälliga ersättningen till personer i riskgrupp som inte kan arbeta på grund av coronapandemin.

Nu kräver flera riksdagspartier en förlängning, rapporterar Ekot.

Bakom kravet om förlängning står Kristdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – som alla anser att ersättningen bör finnas kvar tills att läget förbättras eller tills det finns ett vaccin tillgängligt.

– Vi pratar om människor som har svåra sjukdomar, flera svåra sjukdomar, annars kommer man inte i fråga för ersättningen. Och de bör veta att ersättningen finns kvar tills dess att vaccinet finns, säger Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraternas socialpolitiska politiska talesperson, till radion.

Den tillfälliga ersättningen infördes i somras till personer som riskerar att bli svårt sjuka om de smittas av viruset. Hittills har 2 400 personer beviljats ersättningen till en kostnad av omkring 65 miljoner kronor.

”Det är märkligt”

Ekot har sökt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) som meddelat skriftligt att regeringen följer smittoläget men att utgångspunkten i frågan är att frånvaro från arbetslivet inte ska vara långvarig. Han säger även att arbetsgivare har ett stort ansvar att anpassa arbetsplatser för att förhindra smitta, enligt radion.

Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor Ida Gabrielsson säger till Ekot att hon inte förstår regeringens linje.

– Det är märkligt att abrupt avbryta en ersättning som skall vara till för att grupper, där man inte kan jobba hemifrån, busschaufförer, undersköterskor också ska kunna få stanna hemma, säger hon till radion.

Minns du? Så sa experterna om corona i början

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.