Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya krav på Browns avgång

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown klarade ett kritiskt möte med partikollegerna. Men nya krav på hans avgång väcktes. Foto: Alastair Grant
Storbritanniens premiärminister Gordon Brown klarade ett kritiskt möte med partikollegerna på måndagen.
Men nya krav på hans avgång väcktes.
Krismötet med Labours parlamentsledamöter följde på en fullständig mardrömsvecka för det regerande partiet och för Brown personligen. Den senaste motgången var EU-valet, där Labour gjorde sitt sämsta val på 100 år. Partiet fick 15,3 procent och hamnade alltså på tredje plats efter De konservativa med 28,6 procent och EU-fientliga UKIP på 17,4.
- En dyster natt, sade vice partiordförande Harriet Harman som utpekats som en av de som kan tänka sig utmana Brown om partiledarskapet.
Spänningen var därför stor inför mötet med partigruppen i underhuset på måndagskvällen.
Utåt sett möttes Brown av starkt stöd från flera, med parlamentsledamöter som uttryckligen stöttade premiärministern.
- Jag har mina styrkor och jag har mina svagheter. Jag har lärt mig att fortsätta lära, sade en självkritisk Brown som dock såg sig som rätt man att leda Storbritannien.
- Jag argumenterar för vår enighet, sade Brown.

Flera krävde avgång

Inflytelserika partikamrater valde dock att åter kräva hans avgång. Miljöminister Jane Kennedy sade att hon inte längre kunde stödja Browns ledarskap. Ytterligare ett par ledamöter vände Brown ryggen enligt BBC. Trots det klarade Brown krisen, åtminstone för dagen.
En regeringskris i Storbritannien kan även få direkta konsekvenser för samarbetet inom EU och Lissabonfördragets framtid. Oppositionsledaren David Cameron upprepade sitt krav på nyval på måndagen. Toryledaren har tidigare krävt att det hålls en folkomröstning om fördraget, trots att Storbritannien redan har ratificerat det.
- Ett allmänt val skulle bli en rejäl reningsprocess. Det skulle ge vårt land en nystart som det är i skriande behov av, sade Cameron på måndagen.

Islamfientlighet gick hem

Problemet är inte bara politiskt. Bråken, ministeravhoppen och skandalerna har skakat börserna och pressat pundet neråt.
- Vi behöver en helt ny politisk inriktning, annars är Labour slut, sade John McDonnell, en av de Labourpolitiker som Brown skulle träffa på kvällen.
Att ultrahögerns parti British National Party (BNP) samtidigt vann hela två EU-mandat genom framgångar mot Labour i nordöstra England lär också svida. BNP stal väljare från Labour genom direkt främlingsfientliga utspel och attacker på EU.
Partiledaren Nick Griffin, som själv valdes in i EU-parlamentet, skrädde inte orden.
- Detta är ett kristet land och islam är inte välkommet. Islam och kristendom, islam och demokrati samt islam och kvinnor går inte att kombinera, sade Griffin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!