Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya kontaktlinser skonar dina ögon

Silikonlinser kan användas dygnet runt och minskar risken för ögoninfektioner, enligt en ny studie.
- De är säkrare än vanliga linser, säger optiker Anna Karin Dahl.

FAKTA

De nya dygnet runt-linserna
De görs av silikon och en vattenrik plast.
Silikonet gör att ögat får fem gånger så mycket syre som de gamla dygnet runt-linserna av plast.
Enligt internationell statistik får 20 av 10000 bärare av den gamla dygnet runt-linser bakteriell infektion i hornhinnan.
Bara 0,6 på 10000 bärare får infektioner med nya silikonlinsen.

Silikonlinser kostar cirka 4000 kronor per år.
Vanliga månadslinser kostar ungefär 2400 kronor om året.
Två märken av silikonlinser säljs i Sverige: Night and Day, Ciba Vision och Pure Vision, Bausch & Lomb.
Rökare och personer med dålig hygien bör inte ha dygnet runt-linser.

Dygnet runt-linser av plast lanserades först på 1970-talet. Efter några år slutade många optiker sälja dem. Dygnet runt-linser ökade risken för att få bakteriell keratit, skadliga infektioner i ögats hornhinna. Infektionerna berodde på att linserna inte släppte igenom tillräckligt med syre till ögat. Syrebristen gjorde att hornhinnans motståndskraft minskade, det blev lättare sår i ögat och bakterier fick fäste. Infektionerna kan vara smärtsamma, leda till synnedsättande ärr på hornhinnan och i värsta fall blindhet. Linser av silikon 1998 lanserades de nya dygnet runt-linserna av silikon som släpper igenom betydligt mer syre. Men många optiker har varit tveksamma. Nu visar en färsk studie där över 2000 svenskar följts sedan 1999 att de nya linserna är säkra. - Jag har inte sett ett enda fall av bakteriell keratit hittills. De här linserna är säkra - du har fler fall av bakteriella infektioner bland kunder som har vanliga månadslinser som tas ut varje natt, säger Anna Karin Dahl, optiker på Synoptik. - De flesta upplever att de har bättre synskärpa än tidigare och har mindre problem med torra ögon. Fortfarande skeptisk Rune Brautaset, lärare och forskare på Karolinska Institutets optikerutbildning, är fortsatt skeptisk. - Det är bra att hon inte sett några infektioner. Men jag tror aldrig att det kan vara bättre att sova med linser än att inte göra det. När du vaknar har du lite syrebrist i ögat - linser gör de inte bättre. Jag vill se fler och längre studier innan jag fäller min dom. Brautaset tycker att silikonlinserna kan användas dagtid. - Rent materialmässigt är de bättre än alla andra linser, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.