"Nu får det vara nog", tyckte KDU:s ordförande Sara Skyttedal. Foto: Gejo Foto, Sweden"Nu får det vara nog", tyckte KDU:s ordförande Sara Skyttedal. Foto: Gejo Foto, Sweden
"Nu får det vara nog", tyckte KDU:s ordförande Sara Skyttedal. Foto: Gejo Foto, Sweden
Riksdagsledamoten Penilla Gunther. Foto: Lennart MolinRiksdagsledamoten Penilla Gunther. Foto: Lennart Molin
Riksdagsledamoten Penilla Gunther. Foto: Lennart Molin

Nya KD-striden: "Hon är en ren trafikolycka"

Publicerad

Det har blossat upp ett storbråk inom Kristdemokraterna.

Detta sedan KDU:s ordförande Sara Skyttedal skrivit "Hon är en ren trafikolycka" om partikollegan Penilla Gunther.

– Det är ett personangrepp och det känns som ett bekräftelsebehov från Saras sida, säger Gunther till Expressen.

Sara Skyttedal är ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund, och var en av dem som jublade högst och skålade i champagne när Decemberöverenskommelsen revs upp.

Nu står Skyttedal i händelsernas centrum igen. Denna gång efter att en konflikt mellan hon och riksdagsledamoten Penilla Gunther blossat upp.

På Twitter skriver Skyttedal:

"Jag har varit "the bigger woman tusen gånger. Nu får det vara nog. @pernilla är en ren trafikolycka".

 

 

"Känns som ett bekräftelsebehov"

Pernilla Gunther, som själv kandiderade till partiledarposten efter att Göran Hägglund meddelat sin avgång, har reagerat starkt på uttalandet.

– Det vore bra om Sara förklarar varför hon säger så här om mig. Att jag inte tycker likadant som alla andra till exempelvis partiledaren eller Sara, det är ingen hemlighet. Men ska man ha högt i tak i ett parti, så ska man väl få tycka olika utan att behöva få såna här konstiga epitet fastnaglade på sig. Det känns mer som ett bekräftelsebehov från Saras sida, säger Gunther, som tidigare - i Expressens debattsidor - riktat kritik mot den inriktning som KD tagit i flera frågor sedan Ebba Busch Thor blivit partiledare.

Känner du att du har attackerat Sara Skyttedal eller Ebba Busch Thor på ett sätt som kan ha provocerat fram det här?

– I så fall ska väl den personen svara själv, inte genom ombud, och definitivt inte på det här sättet. Jag tycker det är otroligt dålig stil som ordförande för ett ungdomsförbund när vi verkligen har problem med att många barn och ungdomar får olika epitet påklistrade på sig och får höra saker på sociala medier. Hon är sannerligen inget bra föredöme för sina yngre medlemmar.

"Ska ta upp det"

Läste du det själv på Twitter?

– Ja visst. Jag tycker bara det är beklämmande. Det säger mer om Sara som person än något.

Kommer du ta upp detta med partistyrelsen eller riksdagsgruppen?

– Jag vet att det är andra som tyckt till om det här. Får jag tillfälle ska jag ta upp det här med personen som det berör, det vill säga Sara. Vi får väl se när vi ses.

"Svartmålat partiet"

Sara Skyttedal förklarar sitt inlägg på Twitter:

"Jag tappade tålamodet efter att Gunther skrivit ett antal, visserligen knappt läsbara, attackartiklar på både mig och vår partiledare, påstått att Ebba inte är "hennes partiledare" och sedan stod i SVT:s sändning och svartmålade vårt parti".

"Jag ska försöka ha större överseende framöver. När en person som Gunther tror att hon har begåvning och stöd nog att bli partiledare, tyder det på sådant bristande omdöme att man inte kan förvänta sig mer", skriver Skyttedal i ett sms till Expressen via sin pressekreterare Mario Shevchenko.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag