Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya KD-striden: "Hon är en ren trafikolycka"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Nu får det vara nog", tyckte KDU:s ordförande Sara Skyttedal.
Foto: Gejo Foto, Sweden
Riksdagsledamoten Penilla Gunther.
Foto: Lennart Molin

Det har blossat upp ett storbråk inom Kristdemokraterna.

Detta sedan KDU:s ordförande Sara Skyttedal skrivit "Hon är en ren trafikolycka" om partikollegan Penilla Gunther.

– Det är ett personangrepp och det känns som ett bekräftelsebehov från Saras sida, säger Gunther till Expressen.

Sara Skyttedal är ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund, och var en av dem som jublade högst och skålade i champagne när Decemberöverenskommelsen revs upp.

Nu står Skyttedal i händelsernas centrum igen. Denna gång efter att en konflikt mellan hon och riksdagsledamoten Penilla Gunther blossat upp.

På Twitter skriver Skyttedal:

"Jag har varit "the bigger woman tusen gånger. Nu får det vara nog. @pernilla är en ren trafikolycka".


https://twitter.com/skyttedal/status/653174281636024320

"Känns som ett bekräftelsebehov"

Pernilla Gunther, som själv kandiderade till partiledarposten efter att Göran Hägglund meddelat sin avgång, har reagerat starkt på uttalandet.

– Det vore bra om Sara förklarar varför hon säger så här om mig. Att jag inte tycker likadant som alla andra till exempelvis partiledaren eller Sara, det är ingen hemlighet. Men ska man ha högt i tak i ett parti, så ska man väl få tycka olika utan att behöva få såna här konstiga epitet fastnaglade på sig. Det känns mer som ett bekräftelsebehov från Saras sida, säger Gunther, som tidigare - i Expressens debattsidor - riktat kritik mot den inriktning som KD tagit i flera frågor sedan Ebba Busch Thor blivit partiledare.

Känner du att du har attackerat Sara Skyttedal eller Ebba Busch Thor på ett sätt som kan ha provocerat fram det här?

– I så fall ska väl den personen svara själv, inte genom ombud, och definitivt inte på det här sättet. Jag tycker det är otroligt dålig stil som ordförande för ett ungdomsförbund när vi verkligen har problem med att många barn och ungdomar får olika epitet påklistrade på sig och får höra saker på sociala medier. Hon är sannerligen inget bra föredöme för sina yngre medlemmar.

"Ska ta upp det"

Läste du det själv på Twitter?

– Ja visst. Jag tycker bara det är beklämmande. Det säger mer om Sara som person än något.

Kommer du ta upp detta med partistyrelsen eller riksdagsgruppen?

– Jag vet att det är andra som tyckt till om det här. Får jag tillfälle ska jag ta upp det här med personen som det berör, det vill säga Sara. Vi får väl se när vi ses.

"Svartmålat partiet"

Sara Skyttedal förklarar sitt inlägg på Twitter:

"Jag tappade tålamodet efter att Gunther skrivit ett antal, visserligen knappt läsbara, attackartiklar på både mig och vår partiledare, påstått att Ebba inte är "hennes partiledare" och sedan stod i SVT:s sändning och svartmålade vårt parti".

"Jag ska försöka ha större överseende framöver. När en person som Gunther tror att hon har begåvning och stöd nog att bli partiledare, tyder det på sådant bristande omdöme att man inte kan förvänta sig mer", skriver Skyttedal i ett sms till Expressen via sin pressekreterare Mario Shevchenko.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.