Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya katastrofscener efter skyfall i Belgien

Extremväder drabbade stora delar av Tyskland och Belgien förra veckan.
Bilar flyter bort på gatorna i den belgiska staden Dinant.
Foto: RIchard Fournaux, Facebook
Förstörelsen från förra veckans skyfall var fortfarande påtaglig när nya regnoväder slog mot Belgien på lördagen. Här staden Pepinster utanför Liège.
Foto: BELGA / NICOLAS MAETERLINCK/BELGA/SIPA U SIPA USA
Dinants tidigare borgmästaren Richard Fournaux delade med sig av förödelsen i sociala medier.
Foto: RIchard Fournaux, Facebook
RIchard Fournaux skriver att han aldrig sett något liknande i sin hemstad.
Foto: RIchard Fournaux, Facebook

Bilar spolas bort i stora vattenmassor som forsar fram längs gatorna i den belgiska staden Dinant efter våldsamma skyfall på lördagen.

– Jag har bott här hela mitt liv och har aldrig sett det här tidigare, säger Robert Closset, stadens biträdande borgmästare, till AP.

Nya oväder dränkte delar av Belgien på lördagen. Störtregn och åskväder drabbade landet på nytt efter förra veckans skyfall som dödade minst 36 människor.

Staden Dinant drabbades särskilt hårt. Bilder i sociala medier visar hur bilar flyter omkring i det 1,5 meter djupa vattnet:

https://twitter.com/NieuwsNu123/status/1419063521573285889https://twitter.com/HetweerinBelgie/status/1418997934847373313

– Jag har aldrig upplevt något liknande. Och jag har bott vid La Meuse i 56 år. Det är väldigt sorgligt, men lyckligtvis har ingen skadats den här gången, säger tidigare borgmästaren Richard Fournaux till norska VG. 

Han syftar på floden La Meuse som flyter genom staden.

”Absolut sorg”

”Jag känner en absolut sorg ... Jag har aldrig sett det här. Jag ber för att det inte ska finnas några offer”, skriver Fournaux på Facebook. 

Ovädret väntas fortsätta i flera dagar, varnar Belgiens kriscenter. 

Staden Liège som drabbade hårt av översvämningar förra veckan tycks ha klarat sig bättre det här veckoslutet. Myndigheterna har beslutat att ingen allmän evakuering är nödvändig, skriver AP. Beslutet gäller tills vidare eftersom ovädret är på väg norrut.

– Stormvädret är nu på väg mot provinserna Liège och Limburg, varnar den belgiska vädertjänsten. 

Skador för miljarder

Sammanlagt dödades mer än 210 människor i Belgien, Tyskland och andra grannländer i skyfallen förra veckan. Kostnaderna väntas uppgå till miljardbelopp.

Regeringen i den franskspråkiga delen av Belgien har lagt fram en plan för återuppbyggnad till en kostnad av motsvarande mer än 20 miljarder kronor. Och varje hushåll som drabbats av katastrofen får ett räntefritt lån på mer än 25 000 kronor – i väntan på att försäkringsbolagen ska betala.

Också i Tyskland och Nederländerna kommer nya skyfall. I Tyskland dödades minst 179 människor när ovädret slog till förra veckan. Nu erbjuder myndigheterna evakuering för de invånare som vill.

Expressen rapporterade från extremvädret i Tyskland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.