Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya kartorna visar: här är talibanernas framfart

Afghanistankomittén: Människorna är rädda och oroliga
Foto: FDD Long War Journal
Foto: FDD Long War Journal
Till Höger, Helené Lackenbauer forskningsledare på totalförsvarets forskningsinstitut.
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Talibanerna vill återta Kandahar – staden där rörelsen en gång tog form. Arkivbild.
Foto: MAGDA GAD

Talibanernas maktövertagande i Afghanistan har eskalerat under sommaren.

Ny grafik visar hur områden snabbt tagits över. 

Under natten till söndagen bombades flygplatsen i Kandahar – staden där talibanrörelsen en gång började – all flygtrafik därifrån är nu inställd.

Sedan Nato 2014 beslutade att avsluta sitt militära uppdrag i Afghanistan, till förmån för att ha en ”rådgivande och understödjande roll” har flera områden i perioder växlat mellan att kontrolleras av talibanerna eller den afghanska regeringen. 

Under den här perioden har organisationen FDD Long War Journal sökt att kartlägga vem som kontrollerar Afghanistans nästan 400 distrikt. Grafik från deras kartläggning visar att regeringen kontrollerade 272 distrikt 1 oktober 2017, talibanerna blott 51.

Foto: FDD Long War Journal

Successivt under året som gick blev allt fler områden omstridda. I december 2018 pågick strider om kontrollen av 200 distrikt. Kampen mellan talibanerna och den afghanska regeringen, som stötts av USA och koalitionsstyrkorna har böljat fram och tillbaka – tills nu.

Foto: FDD Long War Journal

13 april i år lämnade USA:s president Joe Biden besked om att de amerikanska trupperna i Afghanistan skulle lämna landet. Då kontrollerades fortsatt 96 distrikt av den afghanska regeringen – 214 distrikt var omstridda – och talibanerna började ta över.

Foto: FDD Long War Journal

Den 30 juni hade talibanerna, enligt FDD:s kartläggning, fler områden under kontroll än vad som var omstridda, totalt dubbelt så många som regeringens 60 områden.

– Det är kopplat till att USA har dragit tillbaka sina styrkor, framför allt det flygunderstöd som de har kunnat erbjuda afghanska försvarsstyrkorna. Det är väldigt nära kopplat, förklarar Helené Lackenbauer, forskningsledare vid totalförsvarets forskningsinstitut.

Hon understryker att de nationella styrkor som varit på plats i Afghanistan sedan 2014 varit där på träningsmission, det vill säga varit där för att utbilda de afghanska säkerhetsstyrkorna.

En betydelsebärande punkt i talibanernas framfart är avancemanget mot staden Kandahar, landets näst största, i de sydöstra delarna av Afghanistan.

– Det är symboliskt viktigt för dem. Det var där som talibanrörelsen började en gång i tiden.

Under natten till söndagen bombades flyplatsen i Kandahar av talibanerna vilket bland annat nyhetsbyrån AFP rapporterade om. Minst två bomber ska ha träffat landningsbanan och all flygtrafik till och från staden är nu inställd. Både talibanerna och de afghanska säkerhetsstyrkorna ser flygplatsen som strategiskt viktig för staden. 

– Vi attackerade Kandahars flygplats eftersom fienden använder den som nav till att skicka sina bombplan på oss, säger Zabiullah Mujahid, talesperson för talibanerna till Reuters.

Lackenbauer: ”Pest eller kolera” vem som styr

Lackenbauer poängterar att landets syd- och sydöstra delar under lång tid varit väldigt traditionellt och inte särskilt frihetligt. Där är det närmast en ”pest eller kolera” situation huruvida talibanerna eller de afghanska säkerhetsstyrkorna har kontrollen.

– Mycket handlar om de individuella ledare som styr lokalt, säger hon.

29 juli, den senast tillgängliga dagen i grafiken visar hur 223 distrikt kontrolleras av talibanerna – som nu har kontrollen över majoriteten av landets distrikt.

Foto: FDD Long War Journal
Till höger, Helené Lackenbauer forskningsledare på totalförsvarets forskningsinstitut.
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
”Människor försvinner och kroppar hittas”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.