Rusande priser på mat håller uppe inflationen

Ekonomen Klas Eklund reder ut hur inflation uppstår och hur den kan förändras
Inflationstakten har varit hög under sommaren.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT

Inflationstakten för juli sjönk mer än väntat efter en uppgång hela året, SCB:s julisiffror visar på en inflationstakt på åtta procent.

Med nedgången väntas vara tillfällig.

– När väl energipriserna vänder upp igen, som vi förväntar oss, kommer vi nog få en uppgång i närheten av eller till och med strax över tio procent, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Under fredagen presenterade SCB sina julisiffror över inflationen i Sverige. Lägre elpriser leder till en något minskat inflationstakt – men fortsatt ökade priser på livsmedel håller uppe inflationstakten till åtta procent. Priset på mjölk, ost och ägg samt grönsaker har ökat mest.

Jens Magnusson, chefsekonom på SEB säger att siffrorna – för ovanlighetens skull i år – var enligt förväntan.

– Det är bra nyheter att vi fick den här månaden men samtidigt ska man ha klart för sig att vår bild är att den här nedgången bara är tillfällig, säger han.

Analysen: Tillfällig nedgång

Sjunkande el- och drivmedelspriser vägde upp för andra stigande priser och gör att inflationstakten sjunker på totalen – men nivåerna är fortsatt väldigt höga och energipriserna väntas stiga. Jens Magnusson menar att en takt på över tio procent under hösten inte hade förvånat.

– När väl energipriserna vänder upp igen, som vi förväntar oss, kommer vi nog få en uppgång i närheten av eller till och med strax över tio procent, säger han.

I onsdags presenterades inflationssiffror från USA som var lägre än väntat, en liten andhämtning, menar Jens Magnusson.

– På världsmarknaden ser vi att en del av de tydliga indikationerna som råvarupriser och spannmålspriser kommit ner lite grann. Sammantaget ger det ett litet momentum men man ska verkligen inte ta ut några segrar i förskott. Det är fortfarande väldigt höga siffror vi ser.

Ökad inflationstakt under året

Inflationstakten har ökat rejält under våren och sommaren med en topp på 8,5 procent enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) under juni månad – den högsta siffran juli 1991.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, är det framför allt livsmedels- och elpriser som drivit på årets stigande inflation. 

De flesta bedömare tror att inflationen kommer fortsätta att ligga på höga nivåer under året och en bra bit in på 2023.

Varorna som ökat och minskat senaste månaden

Utrikes flygresor: 39,4 procent

Paketresor: 24,8 procent

Mejeriprodukter: 5,8 procent

Grönsaker: 4,3 procent

Livsmedel och alkoholfria drycker: 3,2 procent

Bilar: 1,1 procent

Inventarier och hushållsvaror: -1,2 procent

Kläder: -1,9 procent

Drivmedel: -5,6 procent

El: -8,3 procent

Tandläkararvode -17,3
Inflationstakten enligt KPIF

SCB mäter inflationstakten genom att jämföra konsumentpriserna med samma månad föregående år.

KPIF, Konsumentprisindex med fast ränta, är en sammanställning av priset på varor och tjänster utan att räkna in effekterna av ändrade bostadsräntor.

Källa: Riksbanken

SE MER:

Fyrbarnsmamman beroende av välgörenhet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.