Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya identiteter på häktade terrorparet

Ska ha satt upp tidningspapper på sina fönster.
Enligt Hans Ihrman har utredarna misstänkt att att mannen och kvinnan levt under falsk identitet men inte kunnat få det bekräftat tidigare.
Foto: Alex Ljungdahl

Den man och kvinna som sitter häktade misstänkta för stämpling till terrorbrott i Stockholmsområdet är inte de man först trodde.

När paret häktades i början av april identifierades de som en 29-årig man och en 27-årig kvinna med medborgarskap i Afghanistan. Men det har nu visat sig inte stämma.

– Efter den utredning som bedrivits har vi till slut lyckats klarlägga att personerna heter något helt annat, är födda tio år tidigare och har ett helt annat medborgarskap än det angivna, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, till TT.

Enligt Hans Ihrman har utredarna misstänkt att att mannen och kvinnan levt under falsk identitet men inte kunnat få det bekräftat tidigare.

– De har nekat till det fram till för två veckor sedan.

”Del av deras brottsplan”

De nya uppgifterna om vilka kvinnan och mannen egentligen är påverkar, enligt Hans Ihrman, inte misstankarna mot dem eller omständigheterna i övrigt.

– Men det har varit en del av deras brottsplan att ange falska uppgifter på det här sättet, säger han.

Paret, som sitter häktade sedan den 5 april, är på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terrorbrott, som ska ha skett i Stockholmsområdet mellan den 2 januari och den 2 april.

Säkerhetspolisen grep paret på den 2 april efter att de anhållits i sin frånvaro. Tillslaget skedde efter en längre tids arbete. Vid gripandet gjordes även ett stort it-beslag.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.